İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,  HAVA-İŞ Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, grev yasağı protestosuna katılan kabin memurlarının işlerine son verilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türk Hava Yolları’na (THY) eleştiriler yöneltti. Ayçin,  "Teknisyeni uçucu kadroda gösteriyorlar. Uçuş tamamen emniyetsizdir"  iddialarında bulundu.


Havacılık iş kolunda grev yasağı kanunu protestoyla başlayan ve THY tarafından 305 kabin memurunun THY  tarafından 305 personelin işine son verilmesiyle devam eden eylemler 6 ncı gününde de sürüyor.  Eylemcilere bugün de sanatçı Suavi destek oldu.

Atatürk Havalimanı’nda devam eden eylemle ilgili  basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, 45 THY çalışanın is akdine son verildiğine dair resmi tebligatın yapıldığını ve 260 personelin de resmi tebligat beklediğini söyledi. Ayçin,  şöyle konuştu:


“Türk Hava Yolları, el altından arkadaşları arayıp daha önce raporunu onaylamayarak ‘biz seninle çalışmak istemiyoruz’ dediği arkadaşları çağırıp uçuşa gönderiyor. Uçuş sonrası geri çağırıp ‘biz senin iş akdini tekrar fesih ettik’ diyerek açıklarını kapatmaya çalışıyorlar. Ben buradan kamuoyuna duyuruda bulunmak istiyorum. Şu an içeride yapılan uçuş tamamen emniyetsizdir. Uçuş emniyeti riske edilmektedir. Eksik ekiple uçulmaktadır. Kabin ekibini tamamlayabilmek için teknisyeni uçucu kadroda gösterip kabin ekibini tamamlamaya çalışıyorlar. İçeride çalışan arkadaşlarımız, arkadaşlarımıza yapılan haksızlıklardan üzgünler hem de kendilerine yapılan yasa, kural, limit tanınmaksızın dayatılan uçuşlardan dolayı çok tedirginler. THY yönetimini yarın altından kalkamayacağı sonuçlara davetiye çıkaran bu uygulamalara son vermeyi davet ediyoruz. Hırslarıyla değil mantıklarıyla hareket etsinler.”


ANAYASA MAHKEMESİ’NE BAŞVURUMUZU YAPACAĞIZ


Havacılık iş kolunda grev yasağının getiren kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını da belirten Atilay Ayçin, "Cumhurbaşkanımız, cumartesi günü yasayı jet hızıyla onayladı ve hemen akşamı resmi gazetede yayımlandı. Çok hızlı hareket ediyorlar. Benim için sürpriz olmadı" dedi.


SUAVİ: DESTEK OLUNMALI


 


Eylemcilere destek amaçlı Atatürk Havalimanı’na gelen ünlü sanatçı Suavi ise, şunları söyledi:


“Çok sık uçan bir insan olarak THY'de  çalışan insanların sadece hosteslerden, hostlardan ya da kokpitte görevli pilotlardan ibaret olmadığını bilmek lazım. Burası kocaman bir aile ve şirketin bu denli kar deklare ettiği bilançolarında büyük yollar kat ettiği, övgülerle kamuoyuna sunduğu süreçte ve 'Şu kadar para kaybettik. Bunu eylemcilerden tahsil edeceğiz' dediği şu süreçte, kaybettiği rakamların yüzde 10’yla kalıcı barış ilişkisi yaratılabilirdi. Bu havalimanlarından onlarca sanatçı, sezon gereği birtakım festivallere konserlere gidiyor. Lütfen bu konuda duyarlı davransınlar buradaki insanlara destek olsunlar. Eğer biz THY emekçilerine sahip çıkamazsak yarın demiryolu işçilerinin grev hakkı elinden alınacak demektir. Türkiye sendikasızlaştırmaya doğru gidilen 1970’lerde Kenan Evren faşizminde görmediğimiz anti demokratik uygulamaya muhatap kılınmıştır.”



İY (MK) (FOTOGRAFLI)