Vali Lekesiz, son zamanlarda Hatay'da 'şehir efsanesi' diye anlatılanlar ve sosyal medyadaki bazı asılsız haberler nedeniyle, Valilik binası önünde bazı TV'lerde de canlı olarak yayınlanan bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında, Hatay'ın bir hoşgörü kenti olduğunu vurgulayan Vali Lekesiz, Alevi-Sünni, Türk-Arap ayırımcılığını körükleyen söylentileri kast ederek, "Birbirimizin yüzüne bakamayacak sözlerden kaçınalım" dedi. Suriyeli sığınmacıların huzursuzluk yarattığı iddialarına değinen Vali Leksiz, Suriye'den gelenler için özellikle 'misafir' tanımlaması yaptı, 'suç işleme özgürlükleri varmış gibi' söylentiler bulunduğunu belirtip, bu iddiaların doğru olmadığına ilişkin rakamlar verdi.

72 BAŞKAN TOPLANDI

Antakya Belediye Başkanı Lütfi Savaş'ın öncülüğünde geleneksel hale getirilen '6'ncı Başkanlar Buluşması' bu yıl Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne bağlı Kışlak Beldesi'nde gerçekleştirildi. Hatay'daki 72 belediye başkanından 50'sinin katıldığı toplantıda konuşan Antakya Belediye Başkanı Savaş, Hataylıların Suriyelilerden rahatsız olduğu yönündeki iddiaları değerlendirdi. Türkiye'nin her zaman mağdurun yanında olduğunu ve zor durumdaki insanlara elini uzattığını belirten Savaş, tarihten gelen bağlar ve komşuluk ilişkileri başta olmak üzere zor durumdaki Suriyelilere de bu anlamda kucak açıldığını söyledi. Savaş, en büyük temennilerinin Suriye'de akan kanın durması olduğunu belirterek, "Elbette ki Suriye'de yaşanan gelişmeler sonrası özellikle ekonomik ve ticari alanda kent halkımız, işadamlarımız büyük kayıplar yaşamaktadır. Ancak burada maneviyatta çok güçlü bir birlikteliğimiz var. Müslüman'ı, Hıristiyan'ı, Musevi'si, Ermeni'si, Arap'ı, Laz'ı, Çerkez'i, Alevi'si, Sünni'si herkes kardeşçe ve dostça asırlardır bir arada yaşamaktadır. Bu birlikteliğimizi hiç kimse bozamaz. Suriye halkı ile tarihten gelen kardeşliğimiz ve akrabalık bağlarımız var. İnanıyorum ki yakın süreçte rejim sorunu ve Suriye'de devam eden iç karışıklıklar en kısa sürede çözüme kavuşur. Sınır komşumuzda huzurun ve güvenliğin sağlanması sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda en başta bizleri memnun edecektir. Bizler bir ağacın gövdesi üzerinde dallar ve yapraklar gibiyiz. Bu farklılığımız bizleri Hatay'a hizmet için katkı sağlamak için bir arada olması, güç birliği yapması takdir edilecek bir durumdur. Bizler birlik ve beraberlik içerisinde, omuz omuza vererek yaşadığımız kenti kalkındırarak yarınlara hazırlamalıyız" dedi.

Hataylıların Suriyelilerden rahatsız olduğu yönündeki haberlerin provokasyon olduğunu da ileri süren Savaş, "Biz provokasyonları gerçekten bundan önce çok gördük. Birçok senaryo yazıldı ve bizim insanımız bu senaryonun içerisinde kendini figüran, aktör olarak gördü. Biz ne başkasının yazdığı filmde oynayacak aktörüz ne de figüranız" diye konuştu.

EV KİRALAYAN SURİYELİLERDEN ŞİKAYET GELMEDİ

Provokatif hareketlerden sakınma adına önemli adımlar attıklarını bildiren Lütfü Savaş, bugüne kadar çadır kentte kalan ya da Hatay'da ev kiralayan Suriyelilerle ilgili kendilerine herhangi bir şikayetin gelmediğini belirterek şöyle dedi:

"Herhangi dünya vatandaşını nasıl misafir etmişsek bunlara da aynı toleransı göstermemiz gerekir. Ama benim şehrimde, benim insanlarıma hangi renkte olursa olsun rahatsız eden insanlara da tavrımı, duruşumu net koyarım."

Samandağ İlçesi'nin DP'li Belediye Başkanı Mithat Nehir, Çekmece Belde Belediyesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Cafer Özenir, Yayladağı İlçesi'nin MHP'li Belediye Başkanı M. Kemal Dağıstanlı ve Kışlak Belde Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Ali Yarar da Hatay'da barış ve kardeşlik ortamının bulunduğunu ve bunun bozulmasını istemediklerini söyledi. Kentte mezhep çatışmalarına yönelik provokasyonlardan endişe duyduklarını ifade eden farklı partilerin belediye başkanları, dışarıdan gelecek kışkırtmalara karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı.