Suriye'nin bir çok bölgesinde askerler ve muhalifler arasındaki çatışmalar sürerken, bir süreden beri Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan çıkış yaparak Suriye'ye giren çimento yüklü TIR'lar dikkat çekmeye başladı. 17 Ekim'den itibaren çimento fabrikalarından ve inşaat malzemeleri satılan işyerlerinden yük alan TIR’lar, sınırdan çıkış yaparak yükünü Suriye tarafındaki Bab-Ül Hava Sınır Kapısı yakınında oluşturulan tampon bölgeye boşaltıyor.

GİRİŞLER SADECE GÜNDÜZ SAATLERİNDE

Suriye'ye giriş işlemleri sadece gündüz saatlerinde yapıldığı ve gece risk taşıdığı için, çimento TIR'ları uzun kuyruklar oluşturuyor.

Bu kuyruk zaman zaman 300- 400 araca kadar yükseliyor. Dün ve bugün de yaklaşık 400 kadar TIR kuyruğu oluştu.

MUHALİFLERİN KONTROLÜNDE

Çimento taşıyan TIR sürücülerinden Ahmet Ayaz, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan götürdükleri çimento yükünü, 4.5 kilometrelik tampon bölgede boşaltıp geri döndüklerini ve kime gittiği konusunda bilgilerinin olmadığını söyledi. Ancak Bab-Ül Hava Sınır Kapısı, Suriye'deki muhaliflerin kontrolünde olduğu için, inşaat malzemelerinin bu grupların kontrolüne girdiği düşünülüyor.

Bazı yabancı kaynaklı haberlerde, inşaat malzemelerinin Türkiye'nin bölgede oluşturulmasını istediği tampon bölgenin kurulması hazırlığı olduğu iddialarıyla ilgili sorular ise bölgedeki Türk yetkililerce yanıtsız bırakıldı.



FD(OA/COŞ)