İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bahçesinde toplanan aralarında doktorlar ile sağlık çalışanlarının da olduğu yaklaşık 50 kişi, üzerinde “Hekime şiddete alışmayacağız. Sağlıkta şiddete son” ve “Artık yeter, sağlıkta şiddeti durdurun” cümlelerinin yazılı olduğu pankartları açtı.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Psikiyatri Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı basın açıklaması metnini Asistan Dr. Onur Bilgiç okudu.

SAĞLIKTA ŞİDDET ARTIYOR

Sağlık çalışanlarına şiddetin son zamanlarda tahammül edilemez ölçüde arttığını belirten Asistan Dr. Onur Bilgiç, “Yaşanan şiddetin sonunda ölümlere yol açacağını görmek için kahin olmaya gerek olmadığını, bu konuda ivedilikle tutum alınması gerektiğini yetkililere ilettik. Bu konuda somut öneriler sunmuş olmamıza rağmen sonuç değişmedi. Dr. Ersin Arslan hayatını kaybetti” dedi.

“ARKADAŞIMIZ BIÇAKLI SALDIRIYA UĞRADI”

Doktorlara ve sağlık çalışanlarına fiziki şiddet ile cana kast eylemlerinin olağan hale gelmeye başladığını vurgulayan Asistan Dr. Onur Bilgiç, sözlerine şöyle devam etti:

“22 Haziran Cuma günü arkadaşımız Asistan Dr. Veysi Çeri, hastası tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda rotasyonda olan Asistan Dr. Veysi Çeri, sevkle gelen hastayı muayene odasına almak üzereyken, bıçağı daha önceden hazırladığı kılıfından çıkardığı anlaşılan hasta tarafından bacağından yaralandı. Acil serviste ilk müdahalesinden sonra olayla ilgili suç duyurusunda bulunulmak istendi. Ama Cumhuriyet Savcısı ‘İdari bir olay’ diyerek geri çevirdi. Hastane polisinin tuttuğu tutanakla yetinildi."


BAKAN AKDAĞ'A ELEŞTİRİ


Dr. Onur Bilgiç, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ı da eleştirdi ve “Sayın Bakan dönüşüm dediğiniz sistem iflas etti. Gün geçmiyor ki bir sağlık çalışanı  bir saldırıya maruz kalmasın. Bize yönelik şiddetin nedeni; bizi hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren kışkırtıcı üslubunuzdur” dedi. Bilgiç, “Hastayı müşteri, sağlık çalışanının onun hizmetkarı gören ve bunu sürekli dillendiren anlayışınız, bizi itibarsızlaştıran açıklamalarınızdır. Tüm sağlık kuruluşlarında her kademede katkı payı almanızdır. Özel sağlık kuruluşlarına vermek zorunda kalınan ilave ücretlerdir. Acil Servisleri bile paralı hale getirmenizdir. Şiddeti doğuran bu sisteme karşı mücademizin büyüyerek süreceği bilinmelidir” dedi.

Topluluk zaman zaman “Sağlıkta şiddete son” ve “Sağlıkta dönüşüm şiddete dönüştü” sloganları attı.

“HASTAYI TANIMIYORUM”

Hastasının bıçaklı saldırısına uğrayarak yaralanan Asistan Dr. Veysi Çeri de basın açıklamasına katıldı. Kendisini sağ bacağından bıçaklayan kişinin Edirne’den geldiğini belirten Asistan Dr. Veysi Çeri, “Kendisini ilk kez gördüm. Daha önce hiç karşılaşmadık. Muayene odasına almak üzereyken bıçağı çıkardı ve bana saldırdı. İnanıyorum ki; eğer karşısında başka bir doktor olsaydı ona da saldıracaktı” dedi.

Topluluk, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

 


HA (MK) (FOTOĞRAF)