AİBÜ Tıp Fakültesi'nin hazırladığı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteklediği 'Bireye Özgü İlaç Tedavisinde Farmakogenetik Analizlerin Kullanılması' projesinin bilgilendirme toplantısı AİBÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin konferans salonunda yapıldı. Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve personelinin katıldığı toplantıda proje hakkında bilgi veren Prof.Dr. Akçahan Gepdiremen, şöyle dedi:

"Bu projenin amacı ilaç tedavisi görecek herkese daha güvenli, sağlıklı ilaç tedavisi hizmetini sunabilmektir. Bu sayede ilaç tedavisi alacak vatandaşların daha güvenli tedavi olmaları sağlanacaktır. Diğer ülkelerde uygulanan bu sistem bizim için hayaldi. Fakat bugün geldiğimiz bu noktada en azından bölgemizde bu hizmeti verebilecek duruma geliyoruz. Türkiye'de bu hizmeti veren öncü kuruluşlardan biri olmak bizim için gurur ve mutluk verici oldu."

Prof.Dr. Gepdiremen ilacın her hastada aynı etkiyi göstermediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İlaç tedavisi alan bireylerde, ilaç yanıtı bireyler arasında farklılık göstermektedir. Bir hastalıkta kullanılan ilaç bir hasta için etkili ve güvenli olurken, başka bir hastada etki göstertmeyebilir ya da istenmeyen yan etkiler görülebilmektedir. Genetik farklılıklar bireyler arasında farkın önemli nedenlerinden biridir. Bu proje kapsamında hastanın kan örneğinde genetik incelemeler yapılarak uygun ilacı ve uygun dozu tespit etmek mümkün olabilecek, ilaç ilişkili etkisizlik ve istenmeyen etkiler öngörülebilecektir."



MY,KY(MÇ/İD)