Törene Kaymakam Resul Kır, Belediyesi Başkanı Gazi Şahin, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar, Ankara Mimarlar Odası'ndan Tezcan Karakuş Candan ve İmran Karaman Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy, Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım ile çok sayıda eski mezun katıldı. Törende konuşan Başkan Şahin, Elmadağ İlçesi'nin tarihine sahip çıktıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Hasanoğlan Köy Enstitüsü binalarının uzun yıllar atıl durumda beklemesinin burukluğunu yaşıyorduk. Durumu Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a iletip, olumlu sonuç aldık. Bugün burada 3 kültür binamızın restorasyon çalışmalarının hep birlikte yapıyoruz. Bu ilk, tüm binaları atıl durumdan kurtarmak için gereken çalışmaların devamını getireceğiz."

Elmadağ'ın turizm bölgesi ilan edilmesinin müjdesini veren Başkan Şahin, "2009 yılından bu yana girişimlerimiz sonucu Elmadağ İlçesi ve Hasanoğlan bölgesi resmen turizm bölgesi olarak 6 B'den 8 B'ye yükseltildi."

Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırm ise Cumhuriyet tarihinin tarihsel ve kültürel mirası Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi üzerinde bulunduklarını belirtirken, şöyle konuştu:

"Baba ocağımız olarak gördüğümüz bu mekanın yok edilmesine vijdanımız hiç bir zaman el vermedi. Umuyorum bu yerleşke içindeki atıl durumda kaderine terk edilmiş binalar onarılır. Buraya gelen mezunlarımızın gözyaşları da dindirilmiş olur. Biz Hasanoğlan mezunları olarak her zaman geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Restorasyon çalışmaları için 72 yıldan bu yana atıl durumda bekleyen 60 binadan biri olan sinema binasına ilk çekiç vurulmaya başladı. Bina içerisinde Ankaralı ressam Nevzat Akoral'a ait 1952 imzamı mozaik çalışması bulunuyor.



HÖ(AY/İD)