BDP il binası önünde yapılan basın açıklamasına, Belediye Başkanı BDP'li Fadıl Bedirhanoğlu ile yaklaşık 100 kişi katıldı. Açıklama BDP Hakkari İl Başkanı Mehmet Sıddık Yıldırım tarafından okundu. Yıldırım, 24 yıl önceki katliamı şiddetle kınadıklarını söyledi. 16 Mart'ın Kürtlere karşı insanlık suçunun işlendiği bir gün olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

"Bugün Nagazaki ve Hiroşima'dan sonra dünyada yasaklanan kimyasal ve biyolojik silahların ilk kez Kürtler üzerinde denendiği gündür. Demokrasi havarisi kesilen ABD ve batılı devletlerin kimyasal silahları Irak devletine sattıkları bilinmektedir. Bu kimyasal silahlarla 5 bin Kürt katledildiği gibi 7 bin Kürt ömür boyu sakat kalmış ve Kürdistan doğası tahrip edilmiştir. Tarih tekerrürden ibarettir.16 Mart 1988'de Halepçe'de uygulanan bu katliam bugün Kürdüstan coğrafyasında Kazan vadisinde, Uludere'de ve Kürdistan dağlarında gençlerimiz üzerine Gülen cemaati ve AKP hükümeti tarafından uygulanmaktadır. Kürt halkına karşı kimyasal silah kullanmakta, kırım ve katliam yapmaktadır.AKP bu katliam emrini okyanus ötesinde Kürtlere karşı katliam naraları atan Gülen Cemaati ve onun işbirlikçisi olan kapitalist güçlerle birlikte yapmaktadır."

Yapılan basın açıklamasını ardından Hakkari Belediyesi'ne bağlı Fekiye Teyran Kültür Merkezi'nde Halepçe'yi anlatan slayt ve 'Halepçe' adlı tiyatro oyunu gösterimi yapıldı. Yerel tiyatrocuların oynadığı oyunu izleyen Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve bazı kişilerin de ağladığı görüldü.



BD(FE/SS)