Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, çeşitli tarihlerde yapılan 3 ayrı izinsiz yürüyüşe katılarak, 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'terör örgütünün propagandası yapmak' suçlamalarıyla açılan davada 28 yıla kadar hapsi istendi. Baydemir'in tutuksuz yargılandığı davanın görülmesine Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Baydemir, avukatı Keziban Yılmaz ile birlikte katıldı.

Duruşmada savunma yapan Baydemir, suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Baydemir, "Belediye Başkanı olmam nedeniyle partimin düzenlediği etkinliklerin tamamına katılmaktayım. İddianamede geçen üç olay benzer mahiyettedir. Özellikle çatışmalarda ölen gerillaların cenaze törenine ve yürüyüşlere hür irademle katıldım. 90 yıldır devam eden bir problemin diyalog ve barışçıl yolla çözülmesini istiyorum. Yapılan konuşmalar, bir canın daha yok olmaması için bu canın sahibinin polis, asker veya gerilla olmasının bir öneminin olmadığı bağlamında yapılan konuşmalardır. Bir genç filintanın yaşamını yitirmesini istemiyorum. Bu problemin diyalogla çözülmesini düşünüyorum. Bu etkinlikler de bu doğrultuda yapılmıştır. Eğer bu talebim ve gayretim suçsa ben bu suçu işliyor ve suçumu kabul ediyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı'nın, "Cenaze töreninde neden Öcalan ve PKK bayrakları altında yürüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine de Baydemir, şunları söyledi:

"20 yıllık mücadelemde hep hayat hakkı oldu. Düzenlenen etkinliklerde bazen amaç dışına çıkıldığı olmaktadır. Ancak atılan yasadışı birkaç slogan ve poster ile yaşam hakkı karşılaştırıldığında ben tercihimi sürekli olarak yaşam hakkından yana kullanıyorum. Kişilerin istek ve taleplerini şiddete bulaşmamak şartıyla dile getirmeleri normal karşılanmalı. Ayrıca meydana gelen gerilla veya asker ölümleri kişilerin öfkesini artırmakta ve hatta iki halk arasında kopuşa kadar gidecek bir safhaya gelmektedir." Mahkeme Başkanı daha sonra Baydemir'e, "Polis izinsiz gösterilerde sizleri uyarmıyor mu? Ayrıca neden olay çıktığı zaman yetkililerden kimse kalmıyor?" şeklindeki sorular sordu. Sorular üzerine Baydemir, "Ben etkinliklerde herhangi bir uyarı duymadım. Bu tür olayların yaşanmaması için polisle sürekli olarak partililerimizle birlikte istişare ediyoruz. Ayrıca ben genelde katıldığım etkinliklerde olay yerini en geç terk eden gruptan oluyorum. Çünkü olabildiği kadar olayları engellemeye çalışıyoruz. Bu arada gazdan da en çok biz etkileniyoruz" dedi.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.


FB(GG/SS)