Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan başkanlığındaki kazı çalışmalarında 110 bin liralık bütçe kullanıldı. Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Çağrı Çaylak öncülüğündeki bir ekip de Kyzikos Antik Kenti Sınırları içindeki nekropol alanında jeofizik çalışmaları yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Koçhan’ın verdiği bilgiye göre bu yılki kazılara 15 öğrenci ve 14 işçi katıldı. 400 metrekarelik bir alanın temizlenmesi ve tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması gerçekleştirildi.

Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, bu yıl dünyanın 8’inci harikası olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı'nın kuzeybatı köşesinde çalıştıklarını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Koçhan, "Kazılar ileriye doğru devam ediyor. Tapınağın kuzeybatısında çalışmamızın nedeni tapınağın alınlık kısmının buraya düşmüş olduğunu tahmin etmemizdi. Bunda da yanılmadığımızı gördük. Çünkü kazdığımız alanda tapınağın alınlığına ait figür parçaları ele geçti. Çıkan parçalarda yine savaşla ilgili savaşan savaşçılara ait gövde parçası kol parçası veya benzer şeyler ortaya çıktı. Buda belki de savaşla ilgili bir sahnenin işlenmiş olduğunu gösteriyor. Bu alanda kazı yapmamızın ikinci nedeni de büyük boyutlu parçaların çıkması ve bu parçaları koyacak yerin olmamasıydı ve bu nedenle de bu alanı açmak zorunda kaldık. Tapınak bilindiği gibi oldukça büyük bir yer. Dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılması da bu büyüklüğü ortaya koyuyor" dedi.

Kazılar sırasında yer ve işçi sıkıntısı çektiklerini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Koçhan, tapınaktaki çalışmaları Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Koçhan, "Onların verdiği katkılarla yapıyoruz. Ama bunların yanı sıra Erdek Belediyesi ve Erdek Kaymakamlığı da bize destek oluyor. Tüm bunlara rağmen bu yıl işçi bulmakta sıkıntı çektik" diye konuştu.