Hacettepe Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Salonun'nda 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında 'Kanser Tedavisinin Geleceği' konulu basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Tuncer, Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Süleymen Büyükberber ve Dr. Hakan Şakül, kanser ve kanser hastalığı konusunda son gelişmeri değerlendiririrken, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdılar.

KİŞİYE ÖZEL İLAÇLAR

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, onkoloji ve kanser tedavisi alanında bilgi birikiminin sürekli arttığını belirtirken, "Kanser hücrelerinin işleyişi altında yatan süreçler hakkında artık daha çok şey biliyoruz. Bu bilgiler arttıkça daha etkili yeni nesil ilaçlar geliştirmek mümkün oluyor. Kişiye özel ilaçlar, kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde devrim niteliğinde gelişmeler sağlıyor. Kemoterapi gibi her hastaya aynı şekilde sağlanan geleneksel tedaviler artık gerilerde kaldı. Yeni nesil kişiye özel tedavilerle kanser hastalarına ve yakınlarına kanser tedavisinde daha etkin çözümlerin bulunacağı bir devri müjdeliyor" dedi.

DOKU NAKLİ RUHSATININ İPTALİ

Geçen ay içerisinde Hacettepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen doku nakilleri ile ilgili ruhsatlarının iptal edilmesi konusunda bir basın mensubunun sorusuna cevap veren Rektör Murat Tuncer, çift kol ve bacak naklinin sonunda hayatını kaybeden Şevket Çavdar'ın ölüm nedeninin, naklin yanlış yapıldığı görüşünün doğru olmadığını söyledi. Üniversitenin altyapısının bu tür nakiller için yeterli olduğunu dile getiren Rektör Tuncer, "Şu anda dünyada 2 kol, 2 bacak nakli yapılacak yer varsa Hacettepe Üniversitesi'dir" dedi. Çavdar'ın ölüm sebebinin metabolitik sebeblerden kaynaklandığını belirten Rektör Tuncer, bu sebebleri Sağlık Bakanlığı ile paylaşacaklarını belirtti.

RUHSATIMIZI YENİLEYİP, YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

Hacettepe Üniversitesi'nde son 2 ayda 10-15 böbrek, 4 de kalp nakli yapıldığını hatırlatan Prof.Dr. Tuncer, "Hacettepe Üniversitesi hem kompozit doku, hem de diğer organ nakilleri konusunda çok iddialı. Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Organ ve doku nakliyle ilgili endikasyonlar dünyada da sürekli olarak değişiyor. Türkiye'de de çalışmalar sürdükçe yeni düzenlemeler olacaktır. Üniversite olarak ruhsatımızı yenileyip yolumuza devam edeceğiz" dedi.

BAŞKA BİR EKİPLE RUHSAT BAŞVURUSU

Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, Hacettepe Doku Nakli Merkezi'nin iptal edilen ruhsatları için başka bir ekiple ruhsat başvurusunda bulunacaklarını ve bu konu ile hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Prof.Dr. Tuncer, "Bu hastaya endikasyon dışı için izin alınabilirdi. Tek hatamız bu konuda" dedi. 'Tıp literatüründe dört uzuv birden nakil yapılamaz 'konusunun bir kabul olmadığını söyleyen Rektör Tuncer, hastanın amaliyat öncesinde tüm tetkiklerinin yapıldıktan sonra nakilin gerçekleştirildiğini belirtti.

Rektör Tuncer, hastanın kalbinin bu nakli kaldıramadığı tartışmalarının anımsatılması üzerine ise, "Kalbi yetmedi değil. Metabolik başka nedenler var. Her nakilde ortaya çıkabilecek, metabolik sistemle ilgili başka nedenler olabilir" diye konuştu.