Cezaevinden ayrılmadan önce sivil plakalı aracından inen Haberal, basın mensuplarına teşekkür etti.

Mehmet Haberal'ın içinde bulunduğu aracın önü, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden çıkışının ardından sevenleri tarafından kesildi.

Haberal, aracından inerek "Önce yeşilin ve doğanın, özgürlüğün tadını çıkartayım. Yeşili ve doğayı doya doya izleyeyim sonra nereye gideceğime karar vereceğim. Özgürlüğün kıymetini bilmek zorundayız. İçerideki arkadaşlarımız çıkmadı çok üzgünüz. Çok fazla konuşmak istemiyorum" dedi.


4 yıl 3 ay 18 gün tutuklu kaldı


Eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ergenekon soruşturması kapsamında 17 Nisan 2009'da tutuklandı ancak rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Dava kapsamında, ifadesi de kaldığı İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde video konferans yöntemiyle alınan Haberal 11 Mart 2011'de Adli Tıp Kurumu'nun raporu üzerine Silivri Cezaevi'ne getirildi. Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan üçüncü iddianamenin sanığı olan Haberal, 21 Mayıs 2012'de davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin çağrısı üzerine ilk defa duruşma salonuna gitti.


Mehmet Haberal, 4 yıl 3 ay 18 gün tutuklu kaldı.


Tahliyesinin ardından Anadolu Ajansı'na bir açıklama yapan Haberal, "İlginize çok teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki, oradaki diğer arkadaşlarla beraber çıkalım, bu bayramı beraber yapalım. Benim için hüzünlü bir bayram bu. Dolayısıyla, temenni ederim ki ülkemiz bu sıkıntılı dönemden kısa zamanda çıksın. Çünkü hürriyet, dünyanın en güzel şeyidir, adalettir, Hürriyet ve adaletin olmadığı yerde mutluluk yoktur. Dolayısıyla hürriyetimize, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkalım. Tabi her şeyden önce ülkemize, herkes sahip çıksın. Bu ülkeyi kuran Atatürk ve arkadaşları ile aziz şehitlerimize saygılı olalım, layık olalım. Bütün dileğimiz bu" dedi


Ergenekon Davası'nın karara bağlanması sonrasında CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay'ın TBMM'deki durumları tartışma konusu oldu.


CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın 12 yıl 6 ay, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 34 yıl 8 ay ve Ankara Milletvekili Sinan Aygün'ün 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm edilmelerinin ardından gözler TBMM'ye çevrildi.

Mehmet Haberal, hakkında verilen tahliye kararı nedeniyle Meclis'in açıldığı ilk birleşimde yemin edebilecek. Bu durum Meclis'in olağanüstü toplanması halinde de geçerli olacak.


CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın durumları ise Yargıtay kararından sonra belli olacak. Yargıtay verilen cezayı onarsa, karar Meclis'e bildirilecek. Ardından Genel Kurul'da kararın okunarak bilgiye sunulmasıyla milletvekillikleri düşmüş olacak.

Milletvekilliğinin düşmesi, Anayasa'nın 84. maddesi ile düzenleniyor. Bu maddede, milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme ve kısıtlanma halinde, kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle düşeceği hükme bağlanıyor.


Alemdaroğlu tutuklandı

Ergenekon Davası'nda 15 yıl 8 ay hapisle cezalandırılan, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, tutuklanarak cezaevine konuldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılan Kemal Alemdaroğlu ve eski özel harekat polisi Kemal Şahin hakkında, açıklanan hükmün ardından tutuklama kararı da çıkarıldı.

Alemdaroğlu ve Şahin'in davanın bitiminin ardından duruşma salonundan ayrılmasına izin verilmedi. Haklarındaki tutuklama müzekkeresi yazılmasının ardından Alemdaroğlu ve Şahin tutuklanarak cezaevine konuldu.


Firari sanıkların dosyaları ayrıldı

Ergenekon Davası’nın firari sanıkları emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstek Vakfı'nın kurucu başkanı Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, Saipir Debdevidze ile Emrah Gönenci'nin dosyaları ayrıldı.