Fazıl Say'ın genel sanat yönetmenliğinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 13'üncü Uluslararası Antalya Piyano Festivali, bu akşam başlıyor. Açılış gecesinde ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, Şef Gürer Aykal yönetimindeki 130 kişilik dev orkestrayla 'Mezopotamya Senfonisi'ni seslendirecek.

Açılış gecesi öncesi Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına Festival Genel Sanat Yönetmeni Fazıl Say, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Şef Gürer Aykal ve festival sponsoru Doğuş Otomotiv'den Çağrı Öztaş'la birlikte katıldı.

Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, ünlü besteci ve piyanist Say'dan özür diledi. Başkan Akaydın, şöyle konuştu:

"Sayın Fazıl Say'dan geçen sene yaşadığı uygar bir ülkede yaşanmaması gereken olaylar ve yargısal facialar nedeniyle Antalya halkı adına, ülkem adına özür diliyorum. Bundan dolayı da bu yaşananlardan dolayı da utanç duyduğumu ifade etmek istiyorum. Antalya halkı için çok önemli bir sanatçıdır, çok önemli bir ulusalcıdır, aynı zamanda. Bu vesileyle çektiği ıstıraplardan dolayı acılarını, hüzünlerini paylaştığımızı ifade etmek istiyorum."

Almanya'da uzun yıllar orkestra yönettiğini anlatan Şef Aykal, "Benim bir Mozart tutkunu olduğumu bilirsiniz. 'Tanrı sizi Mozartsız kılmasın' size edebileceğim en büyük duadır. Çünkü Mozart'ın insanlar üzerindeki etkisini biliyorum, bire bir yaşadım. Almanya'da olduğum sürede, bunu ilk defa söylüyorum, 'Türk Mozart'ı yargılanıyor' dediler. Ben Fazıl'ın bundan büyük bir paye alabileceğini düşünemezdim" diye konuştu.

Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Say, 13 yıl önce Antalya'yı kucaklayan bir festival hayal ederek bu yolculuğa başladıklarını belirterek bugün geldikleri noktada amaçlarına ulaştıklarını söyledi. Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen festivalinin programının bir dünya festivalinin programı olduğunu belirten besteci ve piyanist Say, "Programda yer alan bütün sanatçılar, dünyanın en önemli festivallerinde çalan muhteşem sanatçılardır" dedi.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Fazıl Say, "Antalya'da bir dünya prömiyeri düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine birkaç yıldır aklında Antalya veya Akdeniz Senfonisi adıyla bir çalışma olduğunu kaydetti.

Say, festivalin açılış gecesinde Gürer Aykal yönetiminde 130 kişilik Borusan Filarmoni Orkestrası'yla birlikte seslendireceği 'Mezepotamya Senfonisi'nin 10 bölümden oluşan ve 50 dakika süren bir eser olduğunu söyledi. Senfonide Ortadoğu'nun dramını kurguladığını belirten Say, Mezepotamya topraklarında yaşanan dramı hem günce hem de tarihsel geçmişle anlatmaya çalıştığını kaydetti.

Fazıl Say, 'arabesk' tartışması ve yargılanması konusundaki son açıklamaları ve verilen cevaplarla ilgili sorulara ise "Ona girmek istemiyoruz" diyerek yanıtsız bıraktı.

Basın toplantısının ardından Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan Flarmoni Orkestrası ve Fazıl Say, Mezopotamya Senfonisi'nin provasını yaptı.