Güneysu Çevre Platformu ile Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) üyelerinin düzenlediği protesto gösterisine HAS Parti İstanbul eski il başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu da eşi Aysen Bekaroğlu ile birlikte katılarak destek verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da melketi olan Güneysu'da ilçe merkezinde toplanan ve ellerinde 'HES var, sıkıntı var' yazılı pankart bulunan yaklaşık 50 kişilik grup, 'Dereler özgürdür, özgür akacak' ve 'HES yapma boşuna, sıkıntı oluruz başına' sloganları atarak Dumankaya Deresi üzerindeki Katarahte Gölü'ne doğru yürüyüşe geçti.

Grup, yapımı süren ve Dumankaya deresinin suyunu tünelle Salarha Deresine aktaracak olan HES inşaatı önünden geçerken açılan tünele doğru taş attı. Bu sırada Ali Erdoğan adlı bir kişi, HES karşıtı gruba tepki gösterdi. Mehmet Bekaroğlu, tartıştığı vatandaşa "Hadi sen işine bak, biz açıklama yapalım sonra sen de yaparsın" dedi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan 13 yaşındaki Peride Bahar İstif, yörede 'HES var sıkıntı var' söyleminin arttığını belirterek, bu durumun yetkililer tarafından görülmesi gerektiğini belirtti. Doğal yaşamın ülke genelinde olduğu gibi Karadeniz’de de hızla yok edildiğini ifade eden İstif, şöyle konuştu:

"Ekolojik değeri yüksek olan Karadeniz vadileri artık yapılan saldırılara karşı direncini yitirmek üzeredir. Bu eşsiz doğa insan eliyle bir anda acımasızca yok edilmektedir. Ülke coğrafyasını kuşatan HES projelerinde sıkıntı var. Sıkıntı varken neden Karadeniz’deki HES projelerinin sayısını 10 kat daha artırıyorsunuz? Nedir derdiniz? Bulunduğumuz derenin suyu tünele alınacak. Binlerce yıldır yatağında akan ve Güneysu’ya hayat veren bu dere akmayacaktır. Neden sularımızı bizden kaçırıyorsunuz? Yoksa Karadeniz’de derelerin akmayacağı ve vadilerin zorunlu olarak boşaltılacağı zamanlar yakın mı? Gidişatın bu yönde olduğuna dair yüzlerce kanıtımız var."

Grup üyelerinden bazılarının Katarahte Gölü'nde yüzdüğü protesto gösterisi olaysız sona erdi.