Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2010 yılı Temmuz ayı içerisinde soyguna uğradıktan sonra bulunan, Milas'ın Hisarbaşı Mahallesi'ndeki Kral Hekatomnos'a ait mezarda incelemelerde bulundu. Akşam saat 18.30 sıralarında Fethiye'den Milas'a helikopterle gelen Bakan Günay'a, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü de eşlik etti.

Kazı alanında Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Güllük Belediye Başkan Vekili Tevfik Kırçın, AK Parti Milas İlçe Başkanı Bülent Demir, Bodrum İlçe Başkanı Yılmaz Algül, İl Genel Meclis Üyesi Yusuf Esen, Kadın ve Gençlik Kolları Üyeleri tarafından karşılanan Bakan Günay'a, bölgede şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında Uzunyuva Kazı Koordinatörü Yrd. Doç. Abuzer Kızıl tarafından bilgi aktarıldı.

'MOZAĞİN HER TARAFA YAYALDIĞINI GÖRDÜK'

Bakan Günay'a kazı alanını gezdiren ve bilgi aktaran Uzunyuva Kazı Koordinatörü Yrd. Doç. Abuzer Kızıl, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

"Şu ana kadar çok önemli çalışmalar yaptık. Öncelikli olarak platformun etrafındaki basamakları ortaya çıkarmaya çalıştık. Bu konuda epey mesafe kat ettik. Neredeyse platformun bütün sınırlarını artık görebiliyoruz. İkinci bir çalışma noktamız olan mozaikli alanda da kazı çalışmalarımız devam etti. Mozaiğin her tarafa yayıldığını gördük. Burada ortaya çıkan sarnıç, su sistemleri ve kanalizasyon yapıları bulundu. O dönemin alt yapı sistemi ile ilgili önemli veriler elde ettik. Onun dışında kamulaştırma çalışmalarının ardından hazırlanan projeler kuruldan geçti. Şimdi alanın tamamıyla kazılıp, toprağın altında ne var ne yok çıkarıldıktan Bakanlığımızca müze projesi çalışması yapılacak" dedi.

'TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ KAZLARIDNA BİRİNİ YAPIYORUZ'

Kızıl'ın ardından, kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Günay, "Burada iki yıldan bu yana Türkiye'nin en önemli kazılarından birisini gerçekleştiriyoruz. Çok özel buluntular çıkmaya başladı. Farklı dönemlere ait eserler var. Burada bütünüyle toprak yığınını kaldıracağız. Altından çıkan tarihi yapıları önce nitelendireceğiz. Çevrede mimari özelliği bulunan binalar korunacak. Burayı bir arkeopark haline getireceğiz. Mümkün olduğu kadarıyla alanı koruyarak bir müze yapmaya çalışacağız. Ben çevrede daha fazla kamulaştırma yapma ve farklı yapılar ortaya çıkarma konusunda biraz daha kararlı ve uzun soluklu bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Burada çeşitli zamanlara ait çok güzel eserler çıkıyor. 2500 yıl öncesine ait bir kral mezarından yola çıkacağız ama daha sonra yapılan ilginç mimari eserleri de aynı alanda seyretme imkanı bulacağız. Çalışmalarda destek veren Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)'ye de teşekkür ediyorum. Şuanda işin ortalarında bir yerdeyiz. Daha ilginç eserlerin çıkacağı kanaatindeyim. Milas'ta çok güzel şeyler olacak. Ülkemiz genelinde ismi yeni yeni duyulmaya başlandı. Ama Milas, yakında Türkiye kültür turizminin en bilinen mekanlarından birisi olacak" dedi.

'KÖR İNAT UĞRUNA ÖLEN ÇOÇUKLAR'

Konuşması sırasında son zamanlarda yaşanan terör olaylarına değinen Bakan Günay, "Ülkemizde barış olsa bolluk ve bereket artacak. Bizim sadece buna ihtiyacımız var. Türkiye'nin her yerinde barış olursa, sade bir bölgede turizmden faydalanılmayacak. Güneydoğu Anadolu bölgesi de dünyanın en tanınmış yeri olabilir. Bugün bir kör inat uğruna dağlarda ölen çocuklar gelip o turizm mekanlarında çalışabilir, insan gibi yaşayabilirler. Allah herkese dayanma gücü ve akıl fikir versin. Ne yazık ki şuanda bir akıl tutulması yaşıyoruz" dedi.

Bakan Günay, kazı alanından ayrıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde Ulusal Egemenlik Caddesi'nde bir inşaatın temel kazısı sırasında bulunan mozaiklerde de incelemelerde bulundu. Bakan Günay, Milaslılarla kısa süreli sohbet ettikten sonra dinlenmek üzere TKİ Tesisleri'ne geçti.

Bakan Günay, yarın Milas'tan ayrılarak İzmir'e geçecek.


OÇ(YY/SSA) (FOTOĞRAF)