Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Harita Kadastro Mühendisleri Odası(HKMO) üyesi yaklaşık 30 kişi, Sarayburnu’nda toplandı. Üzerinde “Kapitalizmin kar hırsı: İş cinayetleri. Gülseren Yurttaş’ı unutturmayacağız” cümlesinin yazılı olduğu pankartı açan topluluk, “Kaza değil bu bir cinayet” sloganları atarak kazanın meydana geldiği alana doğru yürüdü.

Topluluk adına basın açıklamasını Harita Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mehmet Yıldırım ile Harita Kadastro Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Merve Özyaşar yaptı.

Kazanın, Sarayburnu’nda beş yıl önce Melen Çayı’nın suyunu İstanbul’un Avrupa yakasına aktaracak olan Yeni Boğaz Geçiş Projesi Şantiyesi’nde meydana geldiğini hatırlatan Mehmet Yıldırım, “Arkadaşımız çalışmakta olduğu bu şantiyede, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle meydana gelen bir iş kazası sonucu yaşamını yitirdi” dedi.

Türkiye’de neredeyse her gün ya ölümlü ya da yaralanmalı iş kazaları meydana geldiğini hatırlatan Merve Özyaşar sözlerine şöyle devam etti:

“İş kazaları sıralamasında Türkiye Avrupa’da birinciliği, dünya sıralamasında da üçüncülüğünü istikrarlı bir şekilde korumaktadır. Yakın bir tarihte Adana’da bir barajda, Tuzla’da tersanelerde, Ankara’da Ostim’de, Ayamama Deresi’ndeki sel baskınında, Esenyurt’taki bir AVM şantiyesinde meydana gelen kazalarda 100’ün üzerinde insanımız hayatını kaybetti. Kazaların ardından açılan kamu davalarında hızlı, adaletli ve caydırıcı bir karar çıkmaması, aksine ‘parasını öde yeter’ anlayışı etrafında şekillenen kararlar, bu tür iş cinayetlerinde hayatını yitirenlerin yakınlarının acılarını bir kat daha arttırmıştır.”

“GÜLSEREN YURTTAŞ DAVASINDA DA BENZER SÜREÇ YAŞANDI”

Meslektaşlarının ölümünün ardından açılan kamu davasında da benzer bir süreç yaşandığını hatırlatan Merve Özyaşar, “Taksirle adam öldürme suçu ile açılan davanın yargılaması sonucunda, sorumluların aldıkları cezalar para cezasına çevrilerek dava sonuçlanmıştır. Dava sonucu bizlerin ve kamuoyunun vicdanını yaralamıştır” dedi.

“YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI HIZLA ARTIYOR”

Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre Türkiye’de iş kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Merve Özyaşar, sözlerine şöyle devam etti:

”İş kazasında yaşamını yitirenlerin sayısı 2008’de 865 iken, bu sayı 2010 yılında neredeyse iki kat artarak 1434’e, 2011 yılında ise 1563’e ulaşmıştır. 2012 yılının ilk 8 ayında ise 559 insanımız iş cinayetinde yaşamını yitirmiştir. Resmi kayıtlar bu rakamları vermekle birlikte her 3 çalışandan birinin SGK’ya kayıtlı olduğu dikkate alınırsa, yukarıdaki sayıların üç katı kadar insanımızın da bu iş cinayetlerine kurban edildikleri anlaşılacaktır.”

“ÖNCE İNSAN YAŞAMI”

İş kazalarının azaltılması, işçi sağlığının korunup, iş güvenliğine yönelik önlemlerin alınmasanı isteyen Merve Özyaşar, “Bizler Gülseren Yurttaş’ın arkadaşları, dostları olarak öncelikle tüm yetkilileri kamusal denetim ve kontrol mekanizmalarını etkin bir şekilde işletecek, önce insan yaşamı, önce sağlık, önce iş güvenliği düşüncesini somut olarak hayata geçirmeye davet ediyor ve iş cinayetlerinin arkasındaki asıl sorumluların yasaların öngördüğü en üst sınırdan caydırıcı cezalarla cezalandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından topluluk olaysız dağıldı.

(BB)