Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile yaptığı görüşmelerin ardında ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerinde sorularını yanıtlayan Gül, bir gazetecinin, dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili sorusuna, "Bu konuda artık söyleyecek bir şeyim yok. Niyetlerimizin çok ötesinde bir çok konu yansıyor. Bizim söylediklerimizin üzerinden farklı farklı herkes şeyler çıkarmaya çalışıyor. Bundan da rahatsızım açıkçası. O bakımdan birşey söylemek istemiyorum. Görelim, bakalım inşallah memleket için hayırlısı neyse o olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Filistin'in BM'de 'Gözlemci devlet' statüsü kazanmasının hatırlatılması üzerine, bunun gerçekte 'dünya vicdanının yansıması' olduğunu söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"Oylamada, 10'un altına, iki elin parmağından daha az ülke 'Hayır' dedi. Ama bütün dünya, her kıtadan, gelişmiş, gelişmemiş her ülkeden devletlerise Filistin devletinin devlet olma hakkını açıkça teslim etti. Dolayısıyla bu, dünya vicdanının yansıması açısından çok önemli. Ümit ederim ki buna 'hayır' diyenler bundan ders çıkarsınlar. Çünkü bu kadar dünya vicdanı, bu şekilde seslendirildikten sonra buna karşı gelmek kendilerini çok yıpratacaktır."

Konuyla ilgili İsrail'in tepkisi hakkında da yorum yapan Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"İllegal, uluslararası hukuka da dayanmayacak şekilde yerleşim yerleri yapmakta, bir nevi başkasının toprağında inşaat, ev yapmakta, bunu dünyanın gözü önünde yapmakta ve zaten bunun için barış süreci tıkanmıştı. Bunun için görüşmeler tekrar başlamazken, şimdi çok daha tehlikeli bir adım atarak, yeni yerleşim yerleri yapma kararı aldı ki bu Filistinliler arasındaki, özellikle Kudüs'teki irtibatı kopartmaya dönük bir adım. Çünkü yer, konum olarak seçtikleri yer böyle, bu çok tehlikeli neticeler doğurur. Nitekim birçok Avrupa ülkesi de bunu gördüğü için İsrail'i ikaz etti. Ümit ederim ki, İsrail bunu yapmaz. Çünkü bunun da çok büyük neticeleri olur ve neticeleri de muhakkak kendi aleyhine tecelli edecektir."

"SOMALİ MESELESİ TAMAMIYLA AYRI"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Suriye'nin, önlem alınmazsa yeni bir Somali olma tehlikesinde olduğu uyarısında bulunuldu. Siz, böyle bir tehlike görüyor musunuz?"  sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Ülkeler arasında kıyaslama yaparken, hepsinin şartlarının farklı olduğu göz önüne alınmalı. Somali tek aynı ırktan, aynı mezhepten, aynı dinden ve aynı dili konuşan insanlardan oluşuyor. Ülkede hiçbir mezhep, etnik ayrım yok. Konuşulan farklı bir dil bulunmuyor. Dolasıyla Somali meselesi tamamıyla ayrı. Suriye'ye gelince, Suriye'de maalesef rejimle problem. Bugünkü rejim artık çok eskide kalmış bir sistem. Herkes buna ayaklanmış vaziyette aslında. Kimi fiilen ayaklanmış vaziyette, kimi gönülden ayaklanmış vaziyette. Muhalefetin son yapısına da dikkat ederseniz zaten Suriye halkının bütün kesimlerini, herkesi içine alacak şekilde yeniden yapılandılar. Yani rejimin yanında zannedilen farklı mezhepteki insanları da temsil eden kişiler muhalefetin içerisinde. Ümit ederiz ki, bu kaos Suriye'de uzun sürmez."