Grup Yorum üyesi Seçkin Aydoğan'ın "terör örgütü üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" gibi suçlardan 5 sanıkla birlikte yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmada sanıkların ve avukatlarının savunmaları alındı.


"GRUP YORUM ANTİDEMOKRATİK BASKILARA KARŞI TEPKİ VEREN BİR GRUPTUR"


4 aydır tutuklu bulunan sanık Seçkin Aydoğan suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Gözaltına alındığım sırada Nurtepe Cemevi önünde çıkan olaylara bakıyordum. İddia edildiği gibi suç üstü yakalanmadım" dedi. Aydoğan, "Ben Grup Yorum üyesiyim, antidemokratik baskılara karşı tepki veren bir grubuz. Vatan Emniyet Müdürlüğü önünde bile bir basın açıklamasına katılmıştım. Bu nasıl bir örgüt ki Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapıyor" diye konuştu. Kendisinin 13 Aralık 2011 tarihindeki olaylara katıldığına ilişkin iddianamede delil olarak yer alan fotoğrafın ona ait olmadığını savunan Aydoğan, "Gözaltına alındığım gün üzerimde kaşkolum yoktu. Bana gösterilen fotoğraflardaki kişi şu an huzurda bulunan birşok kişiye benzeyebilir çünkü yüzü görünmemektedir. Taş attığıma dair bir belge ve kayıt da yoktur" ifadesini kullandı. Aydoğan, tahliyesine ve beraatine karar verilmesini talep etti. Diğer sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini ve beraatlerini istedi.


GRUP YORUM ÜYESİNE TAHLİYE ÇIKMADI


Duruşmada görüşünü açıklayan savcı, tutuklu 6 sanığın bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, verilen kısa aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme tutuklu sanıklar Hazal Kaya ve Eser Morsümbül'ün delil durumu ve tutuklu kadıkları süreyi gözönüne alarak tahliyesine karar verdi. Seçkin Aydoğan ile birlikte diğer 4 sanığın ise delil durumu ve kuvvetli suç şühesi nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, sanıklar hakkında davaya konu eylemle ilgili fotoğrafların, sanıkların yer alıp almadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine hükmetti.


İDDİANAMEDEN


Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan'ın hazırladığı iddianameye göre, Aydoğan ve diğer sanıklar, 13 Aralık 2011'de Taksim Meydanı'nda yapılan "Yürüyüş çalışanları serbest bırakılsın" eyleminde örgüt sloganı attıkları gerekçesiyle, "2911 Sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanunu'na Muhalefet", Terör örgütü propagandası yapmak", "görevli memura mukavemet" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarıyla yargılanıyor.


(BB)