Utrecht Belediye Başkanı Jan van Zanen, saldırının niçin düzenlendiğini hala bilmediklerini, soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

Savcı Rutger Jeuken ise zanlının daha önce de bazı suçlardan gözaltına alındığını açıkladı, bu konuda detaylı bilgi vermedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, TSİ 21:00'de bir basın toplantısı düzenleyecek.

Utrecht'te saldırı düzenlenen bölge

Utrecht'te saldırı düzenlenen bölge

'Koltuklarda oturan insanlara nişan alıyor gibiydi'

Tramvaydaki saldırı araç yerel saatle 10:45'de tramvay 24 Ekim Meydanı'nda ilerlerken düzenlendi.

NRC gazetesine konuşan bir görgü tanığı, tramvayda bir erkeğin aniden ayağa kalktığını ve "büyük bir silahla" etrafa ateş etmeye başladığını söyledi. Görgü tanığı şunları anlattı:

"Tramvayın arkasındaydım. Koltuklarda oturan insanlara nişan alıyor gibiydi. Kondüktör hemen kapıyı açmadı. Yanımdaki iki genç pencereyi tekmeleyerek açtı. ben de ordan dışarı kaçtım. Birçok kişi böyle kurtuldu."

Utrecht polisi, "terör saldırısı" ihtimalininin değerlendirildiğini açıkladı.

Utrecht kentinde saldırının düzenlendiği bölgedeki polisler

Utrecht kentinde saldırının düzenlendiği bölgedeki polisler

Utrecht'te önce bir süreliğine tramvay seferleri durduruldu, daha sonra ise bugün okullar tatill edildi ve camiler de güvenlik nedeniyle boşaltıldı.

Tehdit düzeyinin de en yüksek seviyeye yükseltildiği Utrecht'e zorunlu olmdıkça seyahat edilmemesi isteniyor.

Zanlının babası DHA'ya konuştu: 11 yıldır konuşmuyoruz, yaptıysa cezasını çeksin

Zanlı Gökmen Tanış'ın Kayseri'de oturan babası Mehmet Tanış, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu.

Tanış, "Oğlumla 11 yıldır diyaloğum yok, konuşmuyoruz. Yaptıysa cezasını çeksin" dedi.

37 yaşındaki Gökmen Tanış'ın, yaşadığı Utrecht'te "sosyalleşmeyi sevmeyen, münzevi'" bir kişi olarak bilindiği bildiriliyor.

BBC'den Yusuf Özkan'a konuşan Utrecht'te yaşayan Türk bir iş adamı, Yozgat doğumlu olan Tanış'ın geçmişte Çeçenistan'a gittiğini ve Hollanda polisi tarafından sorgulandığını söyledi. Ancak bu iddialar Türk ya da Hollandalı yetkililerce ne doğrulandı ne yalanlandı.

Anadolu Ajansı ise saldırıyı düzenleyen Gökmen Tanış'ın yakınları ile görüştüğünü aktararak, "Yakınları, Tanış'ın ailevi meselelerden dolayı tramvaydaki bir yakınına, ardından da yardım etmek isteyenlere ateş açtığını söyledi" dedi.

Utrecht

Utrecht: Hollanda'nın kalbi

Hollanda'nın dördüncü büyük kenti olan Utrecht, ülkenin tam ortasında yer alıyor. Kara ve demiryollarının kesişme noktası olan kent, "Hollanda'nın kalbi" olarak adlandırılıyor.

Amsterdam, Rotterdam ve Lahey'le birlikte endüstri ve kentleşmenin merkezi sayılan Ranstad bölgesinin bparçası olan Utrecht, aynı zamanda kentle aynı adı taşıyan eyaletin de başkenti.

Önemli bir üniversite ve fuar kenti olan Utrecht aynı zamanda Katolik ve Protestan kiliselerinin Hollanda'daki yönetim merkezi.

Yaklaşık 350 bin kişilik nüfusa sahip olan kent, çevredeki endüstri alanları ve geniş iş olanakları nedeniyle bir dönem göçmenler için de çekim alanı oldu.

Utrecht nüfusunun yaklaşık üçte birini, göçmenlerden oluşuyor.

Batılı olmayan göçmenlerin başında Fas kökenliler geliyor. Göçmen nüfusun yüzde 24'ü Fas kökenli. Onları yüzde 12'lik oranla Türkiye kökenli göçmenler izliyor.

Hollanda'nın en büyük camilerinden biri olan Hollanda Diyanet Vakfı'na bağlı Ulu Camii de Utrecht'te bulunuyor.