Eylemin yapılacağı bilgisini alan polis sabah erken saatlerde valilik bahçesini boydan boya barikatlarla kapattı, görev alan yüze yakın polis, Görele'den minibüslerle kente gelen yaklaşık 200 kişinin girişine izin vermedi. Aralarında CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ile tesisin yapımının sürdüğü Çavuşlu Beldesi'nin Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Arslan'ın da bulunduğu gruptan vatandaşlar, 'Vali istifa', 'Çavuşlu bizimdir bizim kalacak', 'Çavuşlu burada Vali nerede' sloganları attı. Eylemciler adına konuşan Çavuşlu Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Keskin, şunları söyledi:

MAHKEMEYE RAĞMEN İNŞAAT NASIL YAPILIR?

“ÇED raporunu olumlu hazırlamışlar. Alanın içerisinden gürül gürül akan dereyi kuru dere yatağı göstermişler. Hemen yanı başında yerleşim birimini yok saymışlar. Bu alanda, Çavuşlu’dan denize dökülen ve 7 köyün suyunu besleyen 3 tane su depomuz var. ÇED raporu hazırlanırken Çavuşlu Belediyesi'ne hiçbir müracaatta bulunulmadı. Buraya inşaat izni vermesi gereken kurum Çavuşlu Belediyesi’dir. Ordu Bölge İdare Mahkemesi çöp tesisi yapılacak olan yere üniversitelerden bilirkişi tayin etti. Mahkeme ÇED raporunu olumsuz buldu, buraya tesis yapılamayacağı yönünde karar aldı. Ancak güvenlik güçlerini bölgeye diktiler. Şu anda askerler orada ve onların gölgesi altında çalışmalar devam ediyor. Mahkemenin bir çivi dahi çakılamaz dediği yerde sen nasıl olur da inşaatı devam ettiriyorsun? Ruhsatsız bir inşaatı askeri güçle birlikte nasıl devam ettiriyorsun?”

POLİS COP KULLANARAK KALABALIĞI DURDURDU

Keskin konuşmasını sürdürürken hareketlenen kalabalık barikatlara yüklendi. Bunun üzerine polis müdahalede bulundu. Barikatları aşmaya çalışan kalabalığa bastırmak için Çevik Kuvvet ekibi de devreye girdi. Zaman zaman cop kullanarak kalabalığı bastırmaya çalışan polis 2 kişiyi gözaltına aldı. Yaşanan arbede esnasında 1 kadın baygınlık geçirdi. Valiliğe yürümek isteyen eylemciler polisin sert tepkisi üzerine durmak zorunda kaldı. Tepkilerine devam eden yöre halkı sık sık Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’i istifaya davet ederken eyleme katılan kadınlar, “Bu kadar insan kanser olup ölecek mi? Bu nasıl vali, bu nasıl adalet, bu nasıl Başbakan?” diyerek çöp tesisi yapılmasına tepkilerini dile getirdiler, yanlarında getirdikleri çöp poşetlerini alana attılar.

Vali vekili Yüksel Çelik ile Giresun Emniyet Müdürü Hikmet Bulak, eyleme katılan CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Çavuşlu Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Arslan ve eylemcilerden bir grupla görüşerek, seslerini duyurduklarını söyleyerek alandan ayrılmalarını istedi. Bulak’ın konuşmalarından ikna olan grup daha sonra eylemin sona erdiğini açıkladı. Alanda bulunan Görele ilçesi sakinleri, zor da olsa ikna edildikten sonra ilçelerine döndü.