İnternet Andıcı Davası'na bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Mart 2012 tarihinde görülen davada savcının, avukatların ve sanıkların sözlü ve yazılı taleplerine ilişkin aldıkları kararları avukatlara dağıttı. Mahkeme eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'unda tutuklu sanıkları arasında yer aldığı İnternet Andıcı Davası'nın, İkinci Ergenekon davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Mahkemenin 5 Nisan 2012 kararında İnternet Andıcı dosyası sanıklarıyla, İkinci Ergenekon davası sanıkları arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu iddiasına dikkat çekildi. Mahkemenin birleştirme kararı özetle şöyle:

“Dava konusu İrtica ile Mücadele Eylem Planı içindeki plan ve eylem konuları, İnternet Andıcı, ekleri, bu amaç ile yapılan çalışmalar ve yayınlanmış süre gelen internet yayınları ile birleştirilmesi istenilen dosya kapsamındaki bir çok sanıkta ele geçtiği iddia olunan belgeler, telefon konuşma kayıtları ve bu dosya sanıklarına isnat edilen eylemler arasındaki paralellik ve bağlantı olduğu iddiası, Gölcük Donanma Komutanlığı aramalarında çıkan dosyamızı ilgilendiren tüm belgeler ve özellikle 'Proje' ve 'Kitleşim' isimli belgeler içerikleri, her iki dosyadaki eylemlerin iddia olunan Ergenekon Terör Örgütü'nün faaliyetleri kapsamında değerlendirildiği iddiası ve iddianamenin birleştirme istemli olarak açılmış olması da dikkate alındığında, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, aynı örgütün kuruluşu ve terör örgütü olarak tespiti aşamasında görülmekte olan farklı dosyalar üzerinden yürütülen davaların bir arada yargılamaların yapılması gerektiği yönündeki yerleşik içtihatları da gözönünde bulundurularak dava dosyalarının birleştirilmesine oy birliğiyle karar verildi."


MİLLLETVEKİLLERİNİN MÜDAHİLLİK TALEPLERİ REDDEDİLDİ


Mahkeme, BDP milletvekili Hasip Kaplan ile bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un davaya katılma taleplerini ise reddetti. Mahkeme talebin reddine ilişkin aldığı kararda şu ifadelere yer verdi:

"Mahkemeye sunulan müdahillik talebine ilişkin dilekçede ismi geçen kişilerin ve dilekçede belirttikleri Demokratik Toplum Partisi'nin birleştirilen dosyalarda herhangi bir taraf sıfatlarının bulunmadığı, mağdur ve müşteki konumunda olmadıkları ve atılı suçlardan zarar görmedikleride gözetilerek katılma taleplerinin reddine oy birliğiyle karar verildi."


HALKIN AVUKATLARI PLATFORMU'NUN MÜDAHİLLİK TALEBİ


İddianame AK Parti adına müştekiler arasında yer alan Süleyman Küçüksucu'nun Halkın Avukatları Platformu adına müdahillik talebinde bulunduğunu anımsatılan kararda mahkeme, AK Parti Genel Merkezi'ne yazı yazılarak avukat Süleyman Küçüksucu'nun halen parti temsilciliğinin devam edip etmediği hususunun sorularak gelen cevap üzerine katılma talebinin değerlendirilmesine karar verdi.


2. ERGENEKONDA SANIK SAYISI 148'E YÜKSELDİ


Dosyaların birleşmesiyle İkinci Ergenekon Davası'nda tutuklu sanık sayısı 33'e, toplam sanık sayısı ise 148'ye yükseldi. İnternet Andıcı dosyasının kapatılmasını kararlaştıran 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davaların birleştirildiğine dair ara kararın sanıklara ve avukatlara tebliğ edilmesini karar verdi. 2. Ergenekon davasının erteleneceği gün belirlendiğinde Andıç sanıklarının 2. Ergenekon duruşmasında hazır edilmeleri için yazı yazılmasına hükmedildi.


DİĞER TALEPLERE İLİŞKİN ALINAN ARA KARARLAR


Mahkeme, tutuklu sanıklardan Serdar Öztürk'ün 27 Aralık 2011 tarihli dilekçesindeki beyanlarının suç unsuru teşkil etmesi nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına hükmetti.Yine tutuklu sanıklardan Hasan Ataman Yıldırım ile Dursun Çiçek hakkında da sarf ettikleri sözler nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar Murat Uslukılıç, Fatih Koca, Cem Şimşek ve Racai Alkan'ın savunmalarının alınması nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmalarına kararlaştırdı.


İNTERNET ANDICI DAVASINDA 30 SANIK YARGILANIYORDU


İnternet Andıcı Davası'nda tutuklu sanıklar Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve emekli albay Dursun Çiçek'inde aralarında bulunduğu 30 sanık yargılanıyordu.


İKİNCİ ERGENEKON DAVASI


2. Ergenekon davasında gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, eski rektörler Fatih Hilmioğlu, Mehmet Haberal ile Yalçın Küçük ve İbrahim Şahin’in de aralarında yer aldığı 118 sanıklar yargılanıyor.


(BB)