Gençlik ve Spor İl Müdürleri Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı Mersin'de başladı. 3 gün sürecek olan toplantının açılışına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türk sporu adına gerçekten değerli bir kazanımı Mersin'de bugün temellendirdiklerini söyledi.

Akdeniz Oyunları'nın 2013 yılında Mersin'de yapılacak olmasından dolayı, kente adeta sihirli bir parmağın dokunmuşçasına bir anda spor alt yapısının giderileceğini belirten Kılıç, takdir edilebileceği gibi tüm illerde aynı şansı ve havayı bir arada yakalayabilmenin mümkün olmayacağını, ancak imkanlar dahilinde Türkiye'nin dört bir yanındaki spor ihtiyaçlarını karşılamaya özen göstereceklerini kaydetti.

2012 ve 2013 yıllarında yatırımların hızlandırılmasına yönelik ivmelerin olacağını dile getiren Kılıç, "Sizlerden talep gelmeksizin 2012 yatırım programında 18 yarı olimpik yüzme havuzu var. Çünkü bu çağda muasır medeniyetler düzeyini aşmayı hedefleyen bir ülke olarak, kapalı yüzme havuzunun bulunmamasını kabul edebilmek mümkün değil. Eğer illerde talep yoksa bile bu tesisi, bizim gidip yapmak gibi mükellefiyetimiz var. Biz ülkede bunları spor hayatına kazandırmak istiyoruz. Spor hayatımızda bir dinamizm yakalamak istiyoruz. Bunlar beni heyecanlandırıyor, siz de heyecanlanın. 2012 yılında Türkiye'de 18 stadyumun yapımını yürütüyor olacağız" diye konuştu.

Spor salonlarına yönelik aynı şekilde 2012 yatırım programında sayıca çok fazla tutmadıklarını söyleyen Bakan Kılıç, "Önceki senelerde çok sayıda başlanıp, inşaatı ağır ilerleyen spor salonu var. Ödenekleri yarım kalan inşaatları 2012 ve 2013 yılında hızla tamamlamak için ayırdık. İstendiği zaman nelerin olabileceğini İstanbul'daki tesislerimiz gösteriyor" dedi.

İl müdürlerinin dikkatini gençlik merkezlerine çekmek istediklerini bildiren Kılıç, şöyle devam etti; "Türkiye'de 118 gençlik merkezi var. Son 15-20 yıldır devam eden hükümetlerin bu yöndeki politikaların gereği olarak 118 gençlik merkezi. Bunlardan 13'ü gençlik merkezi olarak inşa edilen yapılar. Geri kalanı ise hangar, depo veya terk edilmiş bina. Yani derme çatma yapılar. 2012 yılında ise yatırım programına bizim dahil ettiğimiz gençlik merkezi sayısı 60. Yani 20 yılda yapılanın yarıdan fazlasını biz sadece 2012 yılı yatırımına dahil ettik. Herhangi bir binayı 'al restore et, kolay yoldan kazan' değil. Bunlar tamamen gençlik merkezi olarak inşa edilen yerler. Her birinin içinde çok amaçlı spor salonları, sosyal donatıları, etkinlik sahaları var. Her biri ortalama 3 milyon liraya mal olacak yapılar. İl müdürlerimizin şimdiden bu yapıları en etkin biçimde kullanmaya kendilerini hazırlamalarını istiyorum."

İl müdürlüklerinde önemli değişimlerin olduğunu ve artık intibak sürelerini tamamladıklarını vurgulayan Bakan Kılıç, il müdürlerinden var olan gençlik merkezlerinde hemen zaman kaybetmeden provalara başlamaları gerektiği uyarısında bulunarak, "Bu gençlik merkezlerinde spor ve kültürel etkinlikler olmak üzere her zaman buraları hareketlendirmeleri lazım. Kulüplerin buralardan istifade ettirilmesi gerekir. Saatinize bakıp ta 'saat 17.30 hadi dükkanı kapatalım' yok. Yapmayın bunu arkadaşlar. Gerekirse hizmet alımı yoluyla bekçisini, temizlikçisini çoğaltın eğer talep varsa, yüzme havuzlarını, spor salonlarımızı kapalı alanlarımızı sabaha kadar kullandırın. Bunun iyi örneklerini yapan iller var. Ama iyi örnekler arasında sayamayacağımız kötü örnekler de var. Türkiye kaynakları kısıtlı bir ülke. Buna rağmen çok işler yapmaya gayret ediyorsa, yapılan işleri çok verimli kullanarak buralardan kaynak tasarrufu yapmanız lazım" ifadelerini kullandı.

2012 yılında projelendirmesini yapıp, yetiştirebilirlerse ihalelerini de yapmayı planladıkları Türkiye'nin 2 ayrı bölgesinde Olimpiyat Köyü projelerine de değinen Kılıç, buraların 30 ayrı branşı 2 bölgeye ayırarak tüm branşlarda antrenman yapılacak yerler olacağını söyledi. Dünyada bunun örnekleri bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Dünyada olimpiyatlarda başarı sağlayanlarda bu alt yapı var. Biz buna yönelik adımlarımızı atıyoruz. Herkes de kendisini bu adımları atmak üzere dizayn etsin" dedi.

İl müdürlerinin etraflarına bakarak bu ülkenin gençlerinin kendilerinden çok şey beklediğini görebileceklerini dile getiren Kılıç, yapılması gereken çok iş olduğuna işaret ederek, "Sadece kulüplere veya salonlara kazandırdığımız gençlerimizin sayısı bizim için tatminkar bir sayı olmamalı. Bir kaç milyonu lisanslı sporcu olarak veya faal sporcu olarak kulüplerin bünyesinde olsa bile, 10 milyondan fazlası sporla tanışmamış gençler kategorisinde bizim ilgi ve dikkatimizi bekliyor. Bu dışarıdaki milyonlarca gençlerimizin nerelere yöneldiği maalesef pek çoğumuzun malumu bile değil. Maalesef onları kazanmadan bu ülkenin geleceğini kazanmak mümkün değil. Bu yüzden gençlik ve sporu at başı olarak götürmemiz lazım. Gençlik merkezimize bu kadar yoğunlaşmamızın bir nedeni de budur. Yeni dönem kaynakları daha etkin kullandığımız bir dönem olacak inşallah. Kendi yatırım bütçemizin dışında da toplu konut idaresi başta olmak üzere çeşitli kaynakları da çok etkin kullanmalıyız. Emanete sahip çıkın. Çok özenli, çok dikkatli, uçmadan kaçmadan, hayalci olmadan gerçekçi projeleri, toplumumuzun ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirmelisiniz. Bunları sizlerden istiyorum. Bu şekilde çalışan başarılı olur. Çalışmayan rüştünü ispat etme imkanını kaybetmiş olur" diye konuştu.

Bakan Kılıç, stadyum konusunda protokolü imzalanmayan Ankara, Antalya, Eskişehir ve İzmir'in kaldığına dikkati çekerek, buralardaki arsa problemlerini çözdükten sonra temel atmaya başlamak istediklerini dile getirerek, "Yapılan 2 stadyumu hariç tutacak olursak, 2012 yılında 18 stadyumun temelini atmayı sizlerle gerçekleştireceğiz. Bu stadyumlar 15 günde bir futbol müsabakası yapılan ve izlenen alanlar olmayacak. Tribün altları pek çok farklı branşa hizmet verecek donanımda olacak" dedi.



Mİ (AP/RT)