Çanakkale'ye Gönül Verenler Platformu'nu oluşturan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları Kooperatifi, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği üyeleri başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü sınırları içindeki Ağadere Mevkii'nde kurulacağı iddia edilen Çanakkale 1915 Panorama Müzesi'ni protesto etti. Katılımcılardan bir bölümü yaralı askerleri temsilen vücutlarına sargı bezi doladı.

Çanakkale Savaşları'nda hastane olarak kullanılan, şehit düşen askerlerin defnedilmesi nedeniyle de Ağadere Hastane Şehitliği haline gelen bölgede toplanan 100 kadar sivil toplum kuruluşu temsilcisi 'Şehit Kemiği Temel Olmasın' sloganı attı. Çanakkale'ye Gönül Verenler Platformu Sözcüsü Hilmi Çelik, basın açıklamasında, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü'nün Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yaptığı başvuru üzerine Ağadere Mevkisi'nin 30 Ekim 2011 tarihli kararla şehitlik olarak tescil edildiğini söyledi. Çelik, şehitlerin aziz hatırasını yadedecek bir şehitlik yapılmasını beklerken, şehitlerin üzerine 'Panorama Müzesi' yapılmak istenmesi nedeniyle toplandıklarını belirtti.

"BAŞKA YERE YAPILSIN"

Çanakkale'nin bir panorama müzesine ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:

"Yapılmasını biz de istiyoruz. Ama bu müzenin yeri şehitlerimizin üzeri, yani burası Ağadere değil. Eceabat Belediyesi'nin yer olarak gösterdiği Çamburnu mevkii, ya da Eceabat Kaymakamlığı'nın tavsiye ettiği Şehitler Abidesi'nin altındaki eski müzesin yerine yapılabilir. Bulunduğumuz alan tescilli bir şehitliktir. Neden burada ısrar ediliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde görevli öğretim görevlileri Ağadere'de yaptığı çalışmalarla 1850 civarında şehidimizi isimleriyle tespit etmiştir. Bütün bu çalışmalar gösteriyor ki burası bir şehitliktir. Şimdi buraya kazmayı vurduğunuzda çıkan şehit kemikleri ne olacak? Gündemdeki bu müze buraya yapıldığında şehitler ayaklar altında kalmayacaklar mı? Çanakkale Savaşları sırasında yaralanıp Ağadere ağır mecruhin hastanesine getirilen tedavileri yapılırken şahadet mertebesine ulaşan şehitlerimizin üzerindeki yapılaşma onların acılarını bir kat daha arttıracak, yaralarını bir kez daha kanatmayacak mıdır? Israrla söylüyoruz. Çanakkale'nin de ihtiyacı olan gündemdeki bu müzenin şehitlerin üzerine değil de başka bir yere yapılmasını talep ediyoruz."

TABELA DİKTİLER

Çanakkale'ye Gönül Verenler Platformu Üyeleri son olarak üzerinde, 'Burası Ağadere ağır yaralı Mecruhin Hastanesi Şehitliği'dir. 1500 şehidimiz yatmaktadır' yazan ve bölgenin 1915 yılında hastane olarak kullanılırken çekilmiş fotoğrafı bulunan bir tabela dikti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Ağadere Hastane Şehitliği'nin düzenlenmesi için bakanlığın bir proje yarışması yapacağını, bu yarışmayla ilgili jürinin oluşturulduğunu söyledi. Bölgeye panorama müzesi kurulacağı yönünde ise kendilerine ulaşmış resmi bir bilgi bulunmadığını belirtti.

Öte yandan, Çanakkale'ye Gönül Verenler Platformu üyeleri, Ağadere Hastane Şehitliği'nin bulunduğu alanda bazı parsellerin özel bir şirket tarafından satın alındığını ve Panorama Müzesi'ni bu şirketin yapacağını ileri sürdü.



BG,EK(AÖ/İD)