Dün olayda yaşamını yitirenlerin toprağa verildiği Gaziantep'te hayat normale dönmeye başladı. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan, bomba yüklü otomobili getiren çekicinin sürücüsü başta olmak üzere 7 kişinin sorgusu sürerken, toprağa verilen 9 kişi 'sivil şehit' olarak kayıtlara geçti. Saldırıda yaralanıp vücutlarında kalıcı hasar olanların da gazi olarak kabul edilip, şehit ve gazilerin yararlandığı haklardan yararlanacağı bildirildi. Bu arada patlamanın meydana geldiği caddedeki hasar, Şehitkamil Belediyesi tarafından giderilerek ulaşıma açıldı. Bölgedeki hasar tespit çalışmaları da tamamlandı. Gaziantep'te gerçekleştirilen saldırıyla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:

VALİ ATA: BÖYLE BİR TERÖR OLAYI BEKLEMİYORDUK

Gaziantep Valisi Erdal Ata, saldırı olayında Gaziantep'in hedef seçilmesinin tesadüfi olmadığını belirtirken şunları söyledi:

"Bugüne kadar kardeşçe yaşayan Gaziantepli bu sıkıntının da üstesinden gelecek ve provokasyona gelmeyerek terörün amacına ulaşmasına izin vermeyecektir. Emniyetimiz, jandarmamız, çalışmalar yapıyor. Kentte böyle bir terör olayını açıkçası beklemiyorduk. Saldırıyla ilgili bazı bilgilere, delillere ulaşıldı. İnşallah en kısa zamanda çözülecektir. Arkasında kimlerin olduğu belli. Her ne kadar önce kabul ettiler sonra inkar ettilerse de tamamen PKK'nın yaptığı bir faaliyet."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Asım Güzelbey de, terör örgütünün sivil halktan intikam aldığını kaydederek, şöyle dedi:

"Ancak, biz onları mutlu edecek bir provokasyona gelmeyeceğiz. Onların ekmeğine yağ sürmeyeceğiz. Biz, geçmişte Gaziantep olarak hep sağduyuyu gösterdik, sağduyu örneği olduk. Şimdi de gösteriyoruz. Yarın da göstereceğiz. Gaziantep barış ve kardeşliğin hakim olduğu bir şehir. Terör örgütü bu yapıyı bozmak için hedef olarak Gaziantep'i seçti. Şu bilinmeli ki teröre asla prim vermeyeceğiz."

Metropol Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, hain saldırının Gaziantep'te huzuru bozup, bir kaos ortamı oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

TEK YÜREK OLMAMIZ LAZIM

Gaziantep'in her dönemde Türkiye'ye örnek olmuş bir kent özelliğini koruduğunu belirten Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da şu görüşleri dile getirdi:

"Terörün emeline ulaşmaması için birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek ve tek yürek olmalıyız. Gaziantep, huzur ve güven ortamında, herkesin kardeşçe yaşadığı ve bu anlamda gıpta ettiği bir kent olarak Türkiye'ye örnek gösteriliyor. İnfiale kapılmadan yine birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz."

Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ramazan Bayramı'nda böyle bir saldırı gerçekleştirilmiş olması terörün insani duygulardan uzak bir anlayışa hizmet ettiğinin en açık göstergesidir. Bu tür eylemler hiçbir, din, dil, ırk adına gerçekleştirilmiş olamaz. Saldırıların amacı apaçık ortadadır. Ancak, ülkemizin birliğini, bütünlüğünü bozmaya çalışan hainler asla bu emellerine ulaşamayacaklardır."

ORTAK SES

Gaziantep Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Güneydoğu İhracatçıları Birlikleri ve Gaziantep Organize Sanayi Odası da ortak bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Oda başkanlarının toplantısının ardından yayınlanan ortak deklarasyonda şu görüşler belirtildi:

"Türkiye'nin sanayi ve ticarette model ili olan ve bölgesinde cazibe merkezi haline gelen şehrimizde gerçekleştirilen bu terör saldırısının amacı ortadadır. Gazi şehrimizdeki sosyal barışı bozmak üzere tertiplenen bu hain saldırı, halkımızın sağduyusu ve sergileyeceği birliktelik sayesinde asla amacına ulaşamayacaktır. Toplumun huzurunu hedef alan terör odaklarının hesaplayamadıkları bir şey vardır ki, bu şehirde insanlar tarih boyunca farklı dil, din, ırk gözetmeksizin kardeşçe yaşamışlardır. Bir şeyin altını çizmekte özellikle yarar görüyoruz. Gaziantepliler olarak bizler Türk, Kürt, Alevi, Sünni demeden bu şehirde el ele omuz omuza ve yürek yüreğe üretmeye ve ülkemizin aydınlık geleceğine birlikte yürümeye kararlılıkla devam edeceğiz. Dün olduğu gibi, bugün de yarınlarda da refah seviyesi yüksek, daha müreffeh bir Türkiye için kardeşçe çalışıp üretmeyi sürdüreceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Toplumumuzun birlik ve bütünlüğünü hedef alarak gerçekleştirilen menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor, saldırıda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa Türk milletine sabır ve başsağlığı diliyoruz."



AK(OA/COŞ)