Adli Tıp Kurumu Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, 6'ncı ihtisas kurulunun Fırat Üniversitesi'nde faaliyete geçmesinden sonra, çevre illerde yaşanacak cinsel istismar ve saldırı olaylarının kendi hastanelerine gönderilerek, burada inceleneceğini söyledi.

Cinsel saldırı mağdurlarının ruh sağlığının bozulup bozulmadığı konusunda hastanelerinden rapor verileceğini ifade eden Prof. Dr. Tokdemir şöyle konuştu:

"Bu konularda şimdiye kadar Fırat Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak veya Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak rapor düzenliyorduk. Fakat bu rapor ön rapor olarak kabul ediliyordu ve Yargıtay’ın ilgili ihtisas dairelerinde, bu raporun ön rapor olduğu, nihai raporun Adli Tıp Kurumu 6’ıncı İhtisas Kurumu’ndan alınması gerektiği şeklinde bir içtihat vardı. Bu nedenle ilimizde cinsel saldırı mağdurlarıhem mağdur olup, hem de Adli Tıp Kurumu’na gönderilip oradan aylar sonra bir randevu alındıktan sonra muayene edililiyordu. Mağduriyetlerini gidermek adına 6’ıncı İhtisas Kurulu’nu, Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde Adli Tıp Ana Bilim Dalımız bünyesinde kurmaya karar verdik."

'CİNSEL TACİZ VE ENSEST ÇOK FAZLA'

Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, bölgede yaşanan cinsel saldırı vakalarının gizli tutulduğunu ileri sürüp, şöyle dedi:

"Cinsel saldırı muayenelerindeki orandan çok fazla bahsetmek mümkün değil. Çünkü cinsel saldırı olguları aysberg gibidir. Ancak adliyeye ya da emniyete yansıyan cinsel saldırı olguları veya cinsel taciz olguları, istatistiksel veri değil ama yüzde 10’u kadardır. Çünkü cinsel saldırı mağdurları çoğu zaman kendilerine yapılan cinsel saldırı eylemini kanıtlayamayacağı, kanıtlamış olsa bile kendisine kötü gözle bakılacağı veya ailesinin namus ve şerefi nedeniyle çok sayıda cinsel saldırı mağduru bunu sineye çeker ve bunu ifşa etmez. Dolayısıyla bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil ama şu bir hakikattir; Kapalı toplumlarda, özellikle az gelişmiş yerlerde cinsel saldırılar, açık toplumlardan daha fazladır ve daha çok gizli kalır. Ama mesela açık toplumlarda bu cinsel saldırılar daha çok gibi görülür. Ama bunlar ifşa edildiği için, açıklandığı için, dava açılması söz konusu olduğu için veya dava konusu olduğu için bunlar daha yüksek gibi görünüyor. Ama kapalı toplumlarda bu işler çoğunlukla gizli kalır ve maalesef kapalı toplumlarda ensest ilişkilerin de daha fazla olduğu yönünde bizim tespitlerimiz var."


ŞG(GG) (FOTOĞRAF)