Merkezi Bursa'da bulunan ve işletme adı 'Plaza Tur' olan Plaza Turizm Hizmetleri San. Tic. A.Ş. 2004 yılında iflas etti. İflas eden şirket bilinirlik sağladığı için, işletme adı değiştirilmeyerek Kongre Organizasyon Turizm Seyahat Acentası San. Tic. A.Ş. adı çalışmalarını sürdürdü. Şirket, IATA (International Air Transport Association) ile sorunlu olduğu için biletlerini Yöre Turizm firması üzerinden keserek bu engeli aştı.

3 YILLIK FAZLA MESAİLERİNİ İSTEDİ

Bu şirkette 2007 yılında çalışmaya başlayan Sibel Erdoğan, 2010 yılının aralık ayında 2007 yılından beri birikmiş fazla mesai paralarını firmadan talep etti. Şirket buna yanaşmayınca istifa ederek, Avukatı Müge Yıldız Yaşar aracılığıyla iş mahkemesine başvurup, işçilik alacaklarının iadesini talep etti. Bunun üzerine anlaşmaya zorlanan ve gizlilik protokolü imzalatılmaya çalışılan Erdoğan, ilgili şirketin baskısı ve hakkındaki suç duyurusuna rağmen elindeki belgeleri savcılığa sundu. Erdoğan, verdiği ifadelerle iki önemli soruşturmanın başlamasını sağladı.

ŞİRKETLERDE SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Erdoğan'ın ifadesi üzerine Plaza Tur'un hizmet verdiği TMSF denetimindeki Rumeli Holding'e bağlı şirketler ve TFF'de soruşturma başlatıldı. Erdoğan'ın hizmet faturalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarını dikkate alan TMSF denetçileri, konuyla ilgili 94 sayfalık rapor hazırlayarak soruşturmayı yürüten savcılığa sunuldu.

TMSF Denetim Daire Başkanlığı tarafından fon denetçileri Şerif Özkan ve Oğuz Akyüz'ün 30 Eylül 2011 tarihinde hazırlayarak gönderdikleri raporda olayla ilgili çarpıcı tespit ve iddialar yer alıyor. Raporda, Rumeli Holding'e bağlı şirketlerin İstanbul'daki firmalar yerine neden Bursa'da faaliyet gösteren bir firma aracılığıyla yapıldığına açıklık getiriliyor. Bağlantının fonun anlaşmalı hukuk firmalarından Baker&McKenzie çalışanı Sinan Pişmişoğlu ile yurt dışı dava grubunda görevli fon geçici personeli Aslı Yıldırım'ın Plaza Tur yetkilileriyle arkadaşlıklarından kaynaklandığına vurgu yapılıyor.

ÖZEL HARCAMALAR ŞİRKETLERE ÖDETİLMİŞ

Dosya kapsamındaki denetim raporunda, Aslı Yıldırım'ın akrabaları Gülay Yıldırım, Burak Kerem, Ümran ve Mahmut Yıldırım'ın kişisel özel harcamalarının ya doğrudan Uzan Grubu şirketlerine, ya da Baker&Mckenzie üzerinden dolaylı Uzan Grubu şirketlerine ödettirildiğinin belirlendiği ifade ediliyor. Sinan Pişmişoğlu'nun da aralarında 28 Şubat soruşturmasında yer alan emekli Orgeneral Çevik Bir'in de yer aldığı akrabalarıyla yabancı uyruklu arkadaşlarının kişisel / özel harcamalarının Uzan Grubu şirketlerine ödettirildiğinin belirlendiği kaydediliyor.

Raporda, Plaza Tur üzerinden yapılan ödemelerden kaynaklanan bir milyon 662 bin 888 TL ve Baker&McKenzie üzerinden yapılan ödemelerden kaynaklanan 265 bin 981 TL olmak üzere toplam 1 milyon 928 bin 869 TL iade ve tazmin edilmesi gereken tutar bulunduğu belirtildi.

Savcılık dosya kapsamında edinilen bilgiye göre TMSF İç Araştırma Raporu'nun sonuç bölümünde ise Uzan Grubu şirketlerine hukuki danışmanlık hizmeti veren Baker&McKenzie avukatı Sinan Pişmişoğlu (aynı zamanda fon geçici personeli Aslı Yıldırım'ın arkadaşı ve fon ile Plaza Tur arasında bağlantıyı kuran kişi) Uzan Grubu şirketleri ve TMSF'ye uçak bileti otel rezervasyonu konularında acentelik hizmeti sağladığı ifade edilerek, şöyle devam edildi:

"Plaza Tur firmasının gayri resmi sahibi Serdal Can, Fon Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Çalık, Fon Yurtdışı Dava Grup Koordinatörü Aslı Yıldırım, Sinan Pişmişoğlu ile Plaza Tur'un sahibi Serdal Can işbirliği içinde hareket ederek Uzan Grubu şirketlerini doğrudan, TMSF'yi ise dolaylı olarak zarara uğratmışlardır. Şöyle ki Fethi Çalık akrabalarının masrafları, Sinan Pişmişoğlu'nun akraba ve arkadaşlarının masrafları Aslı Yıldırım, Sinan Pişmişoğlu'nun kişisel masrafları, Uzan Grubu şirketlerine ödetilmiştir."

'AFAKİ RAKAMLAR FATURALARA EKLENMİŞ'

Bu kişilerin 'nitelikli zimmet' suçunu işledikleri veya bu suçun işlenmesine yardım ettikleri öne sürülen raporda, bu işlemlerin Plaza Tur tarafından adı geçen kişilerin zaafiyetlerinden yararlanarak, 'bir nevi katlandığı riskin karşılığı olarak' her bir işlem için aldığı makul servis komisyonuna ilaveten 'Jump' adı altında afaki rakamları faturalara ekleyerek, Uzan Grubu şirketlerini ayrıca zarara uğrattığı bildirildi.

Dosya kapsamında Plaza Tur işlemlerinin firmanın gayri resmi sahibi durumunda olan Serdal Can'ın bilgisi ve talimatıyla gerçekleştiği kaydedildi. Dosya kapsamında Müşteki Sibel Erdoğan'ın verdiği bilgi ve belgeler doğrultusunda raporla, TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Çalık ile Aslı Yıldırım, Sinan Pişmişoğlu, Plaza Tur'un gayri resmi sahibi Serdal Can hakkında zimmet, evrakta sahtecilik ve yanıltıcı belge kullanma suçlarından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Avukat Müge Yıldız Yaşar, müvekkili Sibel Erdoğan'ın müdahil olduğu dosyanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen kovuşturma aşamasında suç işlenme yerinin Bursa'da olması dolayısıyla 4 Ocak 2011 tarihinde yetkisizlik kararıyla Bursa'ya gönderildiğini belirterek, Bursa'da devam eden kovuşturma aşamasında ise suçtan zarar gören TMSF ve TFF gibi kurumların itirazı ile dosyanın 16 Nisan 2012 tarihinde yeniden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini kaydetti.

'ENDİŞEMİZ YOK'

Plaza Tur Sahibi Serdal Can ise konunun eski olduğunu ve TFF ile ilgisinin bulunmadığını öne sürerek, konuyla ilgili hiçbir suçlarının bulunmadığını ve bu durumun kendilerini sıkıntıya sokmayacağını söyledi. Konunun dönemin TMSF Yöneticileri arasında yaşanan sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Can, "O dönem iyi çalışıyorduk. TMSF ile de çalışıyorduk. TMSF yöneticileri 4 yıldızlı otelde kalması gerekirken, 5 yıldızlı otelde kalmışlar ve özel harcamalar yapmışlar. Dönemin TMSF Yöneticisi ile ilgili de inceleme yapılmıştı. Bünyelerinde yaşanan sorunlar. Biz faturalarımızı kesip gönderdik. Herşeyimiz faturalı, herhangi bir endişemiz yok" dedi.

Konunun yargıda olduğunu belirten Can, avukatları aracılığıyla gelişmeleri takip edildiğini sözlerine ekledi.



ST(FK/COŞ)