Cristina Branco, Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Kültür Merkezi’nde sahne aldı. Sanatçının konseri için günlerce önceden bilet alan Mersinliler, akşam saatlerinden itibaren Kültür Merkezi’ne akın etti. Konsere, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü E. Hasan Alptekin, Festival Yürütme Kurulu Başkanı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi de katıldı.

Orkestranın sahnedeki yerini almasının ardından siyah bir kostümle sanatseverlerin karşısında çıkan Cristina Branco, 19’uncu yüzyıldan günümüze kadar uzanan Portekiz halk türküsü türü olan 'Fado' eserlerini seslendirdi.

Eleştirmenlere göre, tıpkı Amalia Rodrigues'in bir şarkı sözündeki gibi 'Fado'yu yaşıyor ve Fado ile nefes alıyor' diye tanımlanan Cristina Branco, Portekiz geleneksel müziğini hem kendi ülkesinin, hem dünyaca ünlü şairlerin sözleriyle buluşturdu. Hollandalı şair Slauerhoff'un ve Shakespeare'in birçok şiirini Fado ile bir araya getiren Branco, Fado'dan her zaman beklenen acı, hasret ve çaresizlik şarkıları yerine hayattan keyif alan şarkıları ile sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.

18 yaşında büyükbabasının hediye ettiği bir Amalia Rodrigues plağıyla Fado’ya aşık olan ve caz ve blues dinleyerek büyüyen Cristina Branco şöyle konuştu: “Benim gerçekten dinlemekten zevk aldığım müzik caz. Caz şarkıcılarının yorumlarını seviyorum ve cazdaki doğaçlama ve yorumu sevdiğim gibi ben de Fado söylerken yorumumda cazdan yararlanıyorum. Anlamaya çalıştığım, çözmeye çalıştığım tüm duygularımı şarkılarla ifade ediyorum. Benim Fado’m sadece sahneye ait değil, bana ve yaşantıma ait. Beni esas etkileyen Amalia Rodrigues'in sesiydi. Şarkıcı olacağımı o gün hiç aklıma getirmesem de, Amalia gibi şarkı söyleyebilmeye özendiğimi söyleyebilirim. Bence Fado şiirlere daha yoğun duygular katıyor, ama benim asıl amacım şiirlerin daha çok kişiye ulaşmasını sağlamak. Sizin ülkenizde nasıl bilmiyorum ama Portekiz'de insanların çok fazla kitap okuduklarını söyleyemem. Bu yüzden şiirleri müziklerle sunmak, şiiri daha çok insana ulaştırmak için harika bir yol. Anlamaya çalıştığım, çözmeye çalıştığım tüm duygularımı şarkılarla ifade ediyorum. Benim Fado’m sadece sahneye ait değil bana ve yaşantıma ait.”



ME (CK/RT)