Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde 'Antalya Geleneksel Kaya Tırmanışı Rehberi' adlı kitabını tanıtmak amacıyla basın toplantısı düzenleyen Yılmaz Sevgül'e, ekip arkadaşları Alkan Uğurlu, Güray Ekici, Güney Çetinkaya, İbrahim Oğuz ve Kazım Yurdal eşlik etti. Toplantıda kitabı yazma nedeni ve içeriğini anlatan Yılmaz Sevgül, ekip arkadaşlarıyla birlikte 18 yıl boyunca Antalya'da yaptıkları kaya tırmanışlarını kayıt altına alarak, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış kitap haline getirdiklerini söyledi.

KİTAPTA 153 TIRMANIŞ ROTASI VAR

Hazırlanan kitabın şu ana kadar Türkiye'de çıkmış en iyi rehber kitap olarak tanımlandığını savunan Yılmaz Sevgül, kitapta uzun ve kısa olmak üzere 153 tırmanış rotası bulunduğunu dile getirdi. Bu rotaların 70'inin Antalya'ya 10 kilometre uzaklıkta olan Sivridağ üzerinde, 34'ünün de Antalya'ya 3 kilometre uzaklıktaki Hurma kayalıklarında bulunduğunu kaydeden Yılmaz Sevgül, ayrıca Antalya'nın diğer dağlarında da uzunlukları 400 metre ile 1200 metre arasında değişen 26 uzun duvar rotası bulunduğunu anlattı.

'KİTAP SAYESİNDE BİNLERCE TURİST GELEBİLİR'

Türkiye coğrafyasında sağlam kayalık alanların çok az olduğunu, Antalya'nın ise bu konuda çok iyi durumda olduğunu belirten Yılmaz Sevgül, bir tırmanıcı için kayanın sağlamlığının büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Hazırlanan kitabın Türkiye'nin dışında Orta Avrupa ve ABD'de dağıtımının yapılması gerektiğini belirten Sevgül, bu kitap sayesinde binlerce turistin Antalya'ya getirilebileceğini kaydetti.

Dağcı Sevgül, Türkiye'de kaya tırmanılacak yerlerin taş ocağı, rafting yapılacak yerlerin de HES projeleriyle yok edildiğine dikkati çekti.

MAHRUKİ İLE EVEREST'E TIRMANDI

Yılmaz Sevgül, 2010 yılında 8 bin 848 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek dağı olan Everest'e tırmanan 15'inci Türk dağcı olarak tarihe geçti. Sevgül bu tırmanışını Nasuh Mahruki ile birlikte yaptı. 43 yaşındaki Yılmaz Sevgül, halen Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışmanın yanında, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Bölge Birim Sorumlusu olarak da görev yapıyor.



ÖÖ(SU/COŞ)