İstanbul'da yapılan toplantıya katılmak üzere Türkiye'ye gelen, Yunanistan'a bağlı Nea Tirilye ve Nea Mudanyalı Kentlerinde yaşayan, çoğunluğu ilk ve ortaöğrenimde öğretmenlik yapan aralarında Milli Eğitim Müdürleri'nin de bulunduğu 75 kişi iki otobüs ile Bursa'ya geldiler. Grup, daha sonra Tirilye Beldesi'ne geçtiler. Burada, Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis önderliğinde Taksiyadi Kilisesi'nde iki saat Meryem Ana Duası yapan Yunanlı kafile, daha sonra Tirilye'nin Ak Partili Belediye Başkanı Ali Turan tarafından, Faruk Çelik Kültür Merkezi'nde ağırlandılar.

Burada konuşma yapan Belediye Başkanı Ali Turan, kardeş şehirleri olan Nea Trilye ve Nea Mudanya'nın birleşerek büyükşehir olduğu haberini aldığını bundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Nea Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Kozmas Pantakas'ın teşekkür konuşmasından sonra söz alan Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis, bugün yapılan ziyareti gerçekleştirenlerin, bu bölgeden Mübadele yıllarında Yunanistan'a göç eden Rumların çocukları ve torunlarının olduğunu, bu kişilerin, dedelerinden kalan kilise ve evleri görmek için burada olduklarını söyledi.

Kendisinin, İstanbul'da ki Ruhban Okulu'nun Başrahibi olduğunu hatırlatan Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis, Tirilye'de sahibinden satın aldıkları Kemerli Kilisesi'nde resterasyon sürecinin Yunanistan'daki ekenomik kriz nedeniyle yeterince bağış alınamadığı için bu zamana kadar gerçekleştirilemediğini söyledi. Metropolit Lambibriniadis, çalışmaların yakında başlayacağını sözlerine ekledi. İstanbul'daki Ruhban Okulu ile ilgili de açıklamada bulunan Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis, "Ruhban okulu ile şimdilik bir şey söylemeye gerek yok. Beklentimiz ve umudumuz, yeniden açılması yönündedir. İnşallah kısa zamanda onu da yaşarız" diye konuştu.



TA (FK/RT)