Isparta eski Belediye Başkanı Hasan Balaman ile 9 belediye yöneticisi hakkında, Belediye-İş Sendikası'na üye 152 işçinin baskı ve tehditle sendika değiştirmeye zorladıkları iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. 19 Ekim 2009 tarihinde başlayan davada Isparta Sulh Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, eski Başkan Hasan Balaman'a, TCK'nın 118'inci maddesi gereğince 'işçileri baskı ve tehditle sendika değiştirmeye zorlama' suçundan artırımlarla birlikte toplam 2,5 yıl hapis cezası verdi.

SEÇİLME HAKKI VE KAMU GÖREVİNDEN DE MEN EDİLDİ

Mahkeme ayrıca, Balaman'ın TCK'nın 53/1-a maddesi gereğinde sürekli süreli veya geçici bir kamu görevini üstlenilmesinden, TBMM üyeliğinden veya devlet, il belediye, köy veya denetim ve gözetimleri altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen atamaya ve seçilmeye tabu bütün memuriyet ya da hizmetlerde istihdam edilmesinden de men etti. Bu cezayla birlikte Balaman seçilme hakkından mahrum bırakıldı. Mahkeme, belediye yöneticisi diğer sanıklar Ahmet Görgülü, Asuman Kumru, Muhammet Bulut, Ali Akgül, Sebahat Adanır, Ümit Kaçar, Zeynep Korkmaz, Selim Müftüler ve Şeref Korkmaz hakkında ise beraat kararı verdi.

SENDİKA BERAAT KARARINA İTİRAZ EDECEK

Belediye İş-Sendikası Şube Başkanı Cemal Kurt duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, diğer belediye yöneticileri hakkında verilen kararın tatmin edici olmadığını belirterek Yargıtay'a itiraz edeceklerini söyledi. Kurt şöyle dedi:

"Kararı temyize götüreceğiz. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz. 2006- 2007 yılları arasında üyelerim sendika değiştirmeye zorlandı. Sendika değiştirmedikleri için her türlü baskı ve tehdide maruz kaldı. Kimisi dövüldü. 152 belediye işçisi bu nedenle işten çıkarıldı. O dönem işe iade davası açtık ve kazandık. Mahkeme kararıyla işçiler işe iade edildi. Gördüğümüz baskılar üzerine ceza davası açtık."

BALAMAN: HAPİS YATMAM MÜMKÜN DEĞİL

Eski Belediye Başkanı Hasan Balaman ise TBMM'de görüşülen üçüncü yargı paketi kapsamında 5 yıla kadar olan cezalarda denetimli serbestlik uygulaması getirilecek olmasından ötürü hapis yatmasının mümkün olmadığını söyledi. Balaman, şöyle konuştu:

"Yüce mahkemenin verdiği karar ne hırsızlık, ne yolsuzluk, ne de belediyeyi zarar uğratmak suçundandır. Aldığım ceza Hak-İş Sendikası'nı belediyede kayırmam, onları desteklemem iddiasıyla verilmiş bir karardır. Eğer bu doğruysa benim için bu bir idealdir. Onur duyarım. Bu kararda beni en çok sevindiren nokta benimle birlikte yargılanan arkadaşlarımın beraat etmesidir. Allah'a şükür hırsızlık, yolsuzluk ve belediyeyi zarara uğratmaktan ceza almadım."

Balaman, karara itiraz edeceğini sözlerine ekledi.



ME(SU/COŞ)