1'i kız 2 çocuk annesi Halime Tozar, balık sezonu olan 9 ay boyunca her gün eşiyle birlikte traktörle evlerinden çıkıp Suğla Gölü'ne geliyor. Eylül-Aralık ayları arasında balık avı yasağı nedeniyle çalışmadığını ifade eden Tozar, şunları söyledi:

''Bu devirde maddi yönden geçinmek çok zor. Sadece eşimin çalışması yetmiyor. O nedenle 8 yıldan bu yana eşimle birlikte ağ atıp balık tutuyorum. Kazandığımız paralarla da çocuklarımız büyütmeye çalıştık. Oğlum şu an asker. Bir de torunum var. O yüzden hayat çok zor. Her gün sabah traktörle yola çıkıyoruz. O keskin soğuklarda göle zorlukla geliyoruz. Sonrada tekneyle açılıp ağ atıyoruz. Bazen akşam eve elimiz boş dönüyor. Zaman zaman kızım da bize yardımcı oluyor.''

Kimi zaman hava muhalefeti nedeniyle gölde zor anlar yaşadıklarını ifade eden Halime Tozar, ''Kimi zaman gecenin yarısına kadar gölde mahsur kaldığımızda oluyor. Ama alıştık. Evde oturmaktansa, çalışmak, eşime yardımcı olmak daha güzel'' dedi.

Mustafa Tozar ise, ''Çocuklarımızda bize yardımcı oluyor. Böylelikle geçimizi sağlıyoruz. Yoksa çoğu zaman ağa hiçbir balık takılmıyor. Bu yıl levrek iyi olur düşüncesiyle ağ yaptık ama  maalesef umduğumuz olmadı'' dedi.

Suğla Su Ürünleri Kooparetifi Başkanı Mustafa Aydoğdu, bazı balıkçılarında Tozar çifti gibi karı-koca balık avladığını belirterek, şunları söyledi:

''Bu yıl beklediğimiz verimi alamadık. Bunun nedeni de bilinçsiz avcılık. Yasak olan balıkları tutup, adeta katliam yapıyorlar. Balıkların üremesine engel oluyor.  Bu yıl, 440 bin yavru sazanı gölete bıraktık. Amacımız balık üremesini geliştirmek.''



AS(İA/İD)