İstanbul'da oturan, en büyüğü 18 yaşında olan 3 çocuk annesi B.A.'nın eşi, bir çocuklarının daha olmasını istedi. B.A. ve eşi, çocuklarının olmaması üzerine tedavi için hastaneye gitti. Yapılan kontroller sırasında B.A.'nın iki böbreğinin de iflas ettiği ortaya çıktı. Diyaliz makinesine bağlı yaşamaya başlayan B.A.'ya 2008 yılında kız kardeşi tek böbreğini verdi. Kardeşinin verdiği böbrekle hayata tutunan B.A.'nın eşi, çocuk yapma konusunda ısrarlı davranınca çiftin arası açıldı. B.A., "Tek böbreğin var, artık çocuk doğuramazsın" diyen eşinden şiddet görmeye başladı.

ÖLÜM KORKUSUYLA EVİNİ TERK ETTİ, HAMİLE OLDUĞUNU ÖĞRENDİ

Çocuk yapamadığı gerekçesiyle sürekli hakarete uğrayan B.A., evde yakınlarının da olduğu bir akşam eşinin tekme tokat saldırısına uğradı. B.A., öfkeden deliye dönen eşinin kendisini pencereden atmaya kalkıştığı sırada yakınları tarafından son anda kurtarıldı. Eşi tarafından sürekli ölümle tehdit edilen B.A., daha fazla dayanamayıp evi terk etti.

Yakınlarının yanında kalmaya başlayan B.A., bir süre sonra 2 aylık hamile olduğunu öğrendi. İstanbul'da yakınlarının yanında kalmaya devam eden A.B., kısa süre önce doğum için Bolu'ya geldi.

B.A., sol tarafına nakledilen tek böbreğiyle ölümü göze alarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde dün normal doğumla 3.5 kilo ağırlığında bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Bebeğe 'Aybüke' adı verilirken, yakınları B.A.'yı hastanede yalnız bırakmadı. Hala eşinin tehditleri nedeniyle ölüm korkusuyla yaşayan B.A., hastanedeki tedavisinin ardından yakınlarıyla birlikte İstanbul'a dönecek.

SAĞLIK DURUMLARI İYİ

B.A.'nın doğumunu gerçekleştiren Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Melahat Dönmez, böbrek nakli yapılan kadınların hamilelik süreçlerinin çok zorlu olduğunu belirtti. Anne ve bebeğin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Melahat Dönmez, şöyle konuştu:

"Böbrek nakli yapılmış hastaların hamile kalmaları durumunda yüksek tansiyon, idrarda protein atılımında şiddetlenme, mevcut hiper tansiyonun kötüleşmesi, gebelik zehirlenmesi, anne karnındaki bebekte gelişme geriliği, böbrek fonksiyon testlerinde bozulma, bahsedilen komplikasyonlara bağlı erken doğum ve bunun beraberinde getireceği problemler meydana gelebilir. Sezaryen sadece gerektiğinde yapılmalıdır. Belirtilen nedenlerden ötürü anne yada bebekle ilgili problemlerden birinin gelişmesi durumunda erken doğum düşünülür. Bu tür bir problem gelişmezse doğum normal zamanında yaptırılabilir. Böbrek nakli olan hastanın sezaryenle doğurtulması sırasında yapılan kesiye yakınlığı nedeniyle nakledilen böbreğin hasar görebilme imkanı vardı. Sezaryenle yapılacak bir doğumda böbreğin rahime yakın olması operasyonda ciddi sorunlara neden olabilirdi. Hastamız normal doğumla sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi."



MY,KY(MÇ/SS)