'Avrupa’nın en iyi havalimanı' unvanına sahip Esenboğa Havalimanı’nın özel uçaklara ayrıcalıklı hizmet veren Genel Havacılık Terminali, düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener katıldı.

Bakan Yıldırım, Esenboğa Havalimanı Özel Hangar Bölgesi'nde genel havacılık hizmeti verilmek üzere hizmete giren ve küçük gövdeli özel uçakların yanı sıra genel havacılık ya da hava taksi ruhsatıyla uçuş yapan işletmelere hizmet verecek CIP terminalinin açılış töreninde konuştu.

Bakan Yıldırım, dün Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın sözleşmesini imzaladıklarını hatırlatarak, böylece Çukurova ve civarında yaşayan 5 milyon vatandaşa hizmet edecek çok önemli bir projenin başlangıcını yaptıklarını söyledi. Bugün de Türkiye'nin trafik bakımından 4'ncü büyük havalimanına sahip Ankara'nın bir ihtiyacını giderdiklerini belirten Bakan Yıldırım, özel jetlerin kullanacağı Genel Havacılık Terminali'nin zaman tasarrufu sağlayacağını ve gerek yurt dışından Türkiye'ye yatırım ve iş amacıyla gelen misafirlerin, gerek yurt içinden iş adamlarının bu terminali kullanarak seri bir şekilde hizmet alabileceğini açıkladı. Genel Havacılık Terminalinin, DHMİ ve TAV'ın ortak projesi olduğunu belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Havaalanında tek bir çivi çaksanız bile para demektir. DHMİ gelir ve hemen makbuzu keser. Burada da ondan farklı değil. Buradaki gelirlerin 3'te biri artı sabit kira olarak devlete gelmeye devam edecek. Geri kalanı da işletmeciye gidecek. Esenboğa Havaalanı esasında 2002 yılında 1 milyonu zor bulan bir havaalanıydı. Doğru dürüst iç hatlar yok, dış hatlar yok. Terminali köy meydanını andırıyordu. İşte böyle bir havaalanından Türkiye'nini 4'üncü büyük havaalanına ulaşmış bulunuyoruz. 1 milyon olan yolcu sayısı iç, dış hat bugün 8,5 milyonu aşmıştır. Bu önemli bir gelişmedir. 80 tane uçak kalkıp iniyordu, şimdi günde 300 tane uçak kalkıp iniyor. Şu anda Allah'a şükür bütün havaalanlarımız açık, hepsine seferler yapılıyor. Kış şartlarına rağmen hava ulaşımında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Havacılığın Türkiye'de ne kadar geliştiğini anlatmaya gerek yok. 16 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa bindi. Bunların 10 milyonu 60 liranın üzerinde uçtu. İşte 'havayolu halkın yolu' böyle oluyor, lafla değil. İcraatlarla, yapılan işlerle böyle bir sonuç ortaya çıkıyor."

Genel Havacılık Terminali'nin hizmete girmesiyle bundan sonra, özel jetle seyahat edenlerin gereken hizmeti alabileceği bir alt yapının sağlandığını belirten Bakan Yıldırım, "Özel jeti olanlar için dünyanın her yerinde bütün havaalanlarında ayrı terminaller oluyor, ayrı chek-in, ayrı kontrol oluyor. Bizde özel jetle seyahat edildiğinde, normal yolcu işlemlerinden geçip seyahat ediyordunuz. Bunun da çok bir anlamı kalmıyordu. Ha tarifeli uçakla gitmişsin, ha özel uçakla, bir fark kalmıyordu" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, bu hizmet çağdaş ülkelerde nasıl yapılıyorsa aynı şekilde yapmak için bir proje başlattıklarını belirterek, İstanbul, İzmir ve Antalya'dan sonra şimdi de Ankara'da bu hizmeti devreye soktuklarını söyledi.

2002 yılından önce yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'de neredeyse özel uçak hiç kalmadığını, ya 1 ya 2 tane bulunduğunu ifade eden Yıldırım, bugün 100 civarında özel uçağın bulunduğunu kaydetti. Bakan Yıldırım, "Özel uçak sayımız neredeyse tarifeli sefer yapan filomuzun 2003'teki sayısına ulaştı" dedi. Bunların önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunlar bir ülkenin nasıl büyüdüğünü, nasıl geliştiğini, nasıl kalkındığını, neleri başardığını, istikrarı ve güveni gösteren önemli gelişmelerdir. 2012 için Türkiye'ye fal bakanlar boşuna heveslenmesin. Türkiye, büyümeye devam edecek, Türkiye üretmeye devam edecek. Türkiye, ülkesinin, milletinin, büyük Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için büyük ve önemli projeleri gerçekleştirmeye devam edecektir."

SANİ ŞENER: DURMAKSIZIN ÇALIŞIYORUZ

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de törende yaptığı konuşmada, Başkent'in giriş kapısı olan, yeni ve çağdaş yüzünü simgeleyen Esenboğa Havalimanı’nı Türkiye’nin büyüklüğüne yaraşan düzeye getirmek için durmaksızın çalıştıklarını bildirdi.

Dünyada 12 bin özel uçak, 17 bin de yolcu uçağı bulunduğunu belirten Şener, Türkiye'de bulunan 120 iş jeti bulunduğunu, İstanbul'da bu hizmeti çok iyi bir şekilde verdiklerini, Ankara'da da aynı şekilde vereceklerini bildirdi.

ANKARA VALİSİ YÜKSEL: ANKARA DÜNYA ŞEHRİ

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de Esenboğa Havalimanı'nın, dünyayla buluşmayı yüreğine koymuş, kafasına oturtmuş Ankara için son derece önemli olduğunu belirterek, son 10 yıldan bu yana Anadolunun her yerine ulaşmayı sağlayacak bölünmüş otoyollarını hızla gerçekleştiren, hızlı tren anlayışını her geçen gün geliştiren, havalanını konforlu, güvenli ve etkin hale getiren bir Ankara'nın dünya şehri olmada çok daha yüksek sesle konuşacağını söyledi.

ORHAN BİRDAL: İŞLERİ KOLAYLAŞTIRACAK

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da hizmete açılan bu terminal binasının 469 metrekare toplam alana sahip olduğunu ve Türkiye'de özel iş jeti sahiplerinin ihtiyacını karşılamak, özel uçaklarıyla seyahat edeceklerin işlerini kolaylaştırmak, altlarında bulunan uçakların konfor ve hızına ayak uydurmak için işlemlerini de daha hızlı yapabilmek adına oluşturulan bir terminal olduğunu söyledi. Birdal, bu terminallerin, 4'üncüsünün İstanbul Antalya ve İzmir'den sonra Ankara'da hizmete girdiğini hatırlattı.