Van'da geçen 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ile 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, 157 depremzede aileden oluşan 633 kişi karayoluyla Erzurum'a getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı'na ait Hizmetiçi Eğitim Merkezi'nde misafir edilen depremzedelerin rahat etmesi için valilik tüm imkanlarını seferber etti.

ÖNCE EĞİTİM

Depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı başkanlığında 'Van Depremzedeleri Sosyal Yardım ve Destek Koordinatörlüğü' oluşturdu. Van'dan kalıcı konutları yapılana kadar konuk edilmek üzere Erzurum'a getirilen depremzedelere hizmet eden koordinatörlük öncelikle eğitim konusuna ağırlık verdi. Depremzedelerin 30 küçük çocuğu için kreş, 6 yaş üzeri 20 çocuk için anasınıfı açan koordinatörlük, 144 çocuğu il merkezindeki ilköğretim okullarına, 44 öğrenciyi ise liseye kaydettirdi. Üniversiteye hazırlanan 32 gence de dershane desteği veren koordinatörlük, Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde kalan büyükler için de okuma- yazmanın yanısıra 10'a yakın branşta el becerileri kursu düzenledi.

KADINLAR KURSTA

Kadınlar özellikle, biçki-dikiş ve nakış kurslarına büyük ilgi gösterdi. Nakış kursuna 50 kadın katılırken, dikiş ve giyim kursuna katılan kadın sayısı 25 oldu. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün belirlediği öğretmenlerin verdiği kursları denetleyen Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, 187 öğrencinin eğitimiyle yakından ilgilendiklerini belirtti. Depremzedelere meslek kazandırmak için halk eğitim kanalıyla kurslar açtıklarını vurgulayan Ömer Hilmi Yamlı, "Misafirlerimizin barınma ve günlük ihtiyaçları yanında eğitim faaliyetlerine de önem veriyoruz. Kreş ve ana sınıftakiler merkezde oluşturduğumuz yerlerde eğitim görüyor. Depremzede büyükler için ise halk eğitimi kanalıyla açılan kurslarla meslek sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz. 10'a yakın kursa gösterilen ilgi hayli fazla. Onların ilgisi devam ettikçe yeni kurslar açacağız" dedi.