Geçen yıl 31 Ağustos'ta Yeşilyurt köyünde meydana gelen ayı saldırısında, bahçeye dut toplamaya çıkan İspir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Yılmaz (54) ve komşusu Niyese Yılmaz (60) yaşamını yitirdi, köylülerden Hasan Kaçar ise yaralandı. Yine İspir ilçesinde 2010'da referandum  için sandık başkanı olarak görev yapacak olan Çatakbahçe Köyü imamı 29 yaşındaki Özer Bakır, köyden köye giderken yolda bir ayının saldırısı sonucu öldü.

AYI TAŞLA YARALADI

Bu yaz mevsiminin ilk ayı saldırı haberi 6 Temmuz Aziziye İlçesi'ne bağlı Aynalı Kale Köyü'nden geldi. Ayı 44 yaşındaki Mevlüt Dilekçi'yi taşla vurarak yaraladı. İkinci ayı saldırısı 16 Temmuz günü Hınıs İlçesi'ne bağlı Akören Köyü'nde meydana geldi. Çobanlık yapan 3 çocuk babası Hilit Çelik (32), derede karşılaştığı ayının saldırısı sonucu ağır  yaralandı. Son olay ise 4 Ağustos günü daha önce 2 kişinin öldüğü İspir'e bağlı Yeşilyurt Köyü'nde meydana geldi. Bahçesini sulamaya giden 65 yaşındaki Mustafa Korkmaz uğradığı ayı saldırısının ardından komaya girdi. Korkmaz, ambulans helikopterle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Ayıların saldırısına uğrayanlar ile köylerde ayı korkusu ile evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşların tek isteği "Devlet ayılarına sahip çıksın" oldu.

'ÖLÜ TAKLİDİ YAPIN'

Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, geçen yıl 3 kişinin katili olan boz ayı için Bakanlık tarafından 'vur' emri çıkarıldığını ve bu nedenle 15 gün bölgede kaldıklarını anımsattı. Vatandaşların fotoğrafını çektiği ayıyı yakalamak için gece- gündüz dağlarda gezdiklerini ifade eden Abdullah Erzurum şunları söyledi:

"Bize ayının bir ayağının topal olduğu söylendi. 15 gün Yeşilyurt Köyü yakınlarında gezdik ve 20'ye yakın ayı tespit ettik. Ama fotoğraftaki katil ayıya rastlayamadık. Erzurum'da ayı saldırıları ürkütücü boyutlara ulaştı. Saldırılar sadece ormanda değil, vatandaşın evinde veya bahçesinde oluyor. Doğada aç kalan ayılar geceleri meyve bahçesine iniyor. Gün aydınlanınca da yolda karşılaştığı vatandaşlara saldırıyor ve istenmeyen olaylar yaşanıyor. Bizler bir taraftan katil ayıyı ararken, diğer taraftanda da halka ayı ile karşılaştıklarında neler yapmaları gerektiğini anlattık. Ayı saldırısında yapılması gereken tek şey 'ölü numarası' yaparak kurtulmaktır. Şimdi Yeşilyurt bölgesindeki ayı sayısı 50'ye ulaştı. Bu çok büyük bir rakam. Öldürülmeleri yasak olduğu için nüfusu giderek artan ayılar birer ölüm makinesi haline geldi. Devletin tek yapacağı ya av turizmini başlatacak, ya da bunları tek tek yakalayıp nakledecek. Hiçbir hayvan insandan önemli değil. Bir ayıyı öldürmenin cezası 18 bin lira. Eğer bunu vuran avcı ise silahına el konuluyor, av ruhsatı iptal ediliyor. Bir daha silah alamıyor."



Tİ(KS/COŞ)