İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nın 196. duruşmasına Şener Eruygur ikinci kez katıldı. Eruygur'un oturduğu bölüme doğru yaklaşan tutuklu sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon "Nasılsın ağabeyi" diye sordu. Eruygur bir süre durakladıtan sonra başını sallayarak “Sağol" diye yanıt verdi.

ERUYGUR'UN KİMLİK TESPİTİ TEKRAR YAPILDI

Saat 14.00'de Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk savunmasının alınması için eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'u kürsüye çağırdı. Hakimin çağrısını duymadığı görülen Eruygur, daha sonra yanına gelen mübaşirin koluna girerek kürsüye yürüdü. Burada kimlik tespiti yeniden yapılan Eruygur, sandalyeye oturarak hakimin sorularına cevap verdi. Hakimin sorusu üzerine adını söyleyen Eruygur, babasının, annesinin ve kendi doğum tarihini de hatırlayamadığını ifade etti. Hakimin "Memleketiniz neresi?" sorusuna Eruygur, "Bazen Isparta diye bazen de Erzurum diye hatırlıyorum" dedi. "Emekli general misiniz?" sorusuna omuzlarını ve göğsünü göstererek Eruygur, "Buralarımda işaretler vardı ama... Bunu en iyi kızım bilir" dedi.

Mahkeme başkanı Hüsnü Çalmuk, Eruygur'a oturduğu adresini sordu. Eruygur ise "Deniz kıyısında oturuyorduk. Arkadaşlarımız var. Nerede olduğunu bilemiyorum" dedi.

"İDDİANAMEYİ OKUDUNUZ MU?"

"İddianameyi okudunuz mu?" sorusuna Eruygur "Hiçbirşey bilmiyorum" deyince Mahkeme Başkanı Çalmuk'ta iddianemeye kısaca değineceğini ifade etti. Mahkeme Başkanı Çalmuk, Eruygur hakkındaki suçlamaları kısaca okuduktan sonra 'savunma yapacak mısınız?' diye sordu. Eruygur ise "Kızım Ayça bilir (avukatı Filiz Esen)" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk’un Avukat Filiz Esen’i göstererek “Kızım dediğiniz avukat hanım mı?" sözleri üzerine Şener Eruygur “Kızım Ayça. İki kıyafete bürünüyor. İkisi de beni çok seviyor. Belki de tek kişidir" diye konuştu.

AVUKATAT ESEN: MÜVEKKİLİMİN İFADESİNİN ALINMASINI DOĞRU BULMUYORUZ

Eruygur'un avukatı Filiz Esen ise "Müvekkilimin 'kızım' dediği benim. Müvekkilim Şener Eruygur cezaevinde düşerek beyin kanaması geçirdi. Bu nedenle müvekkilimde organik beyin fonksiyonu bozukluğu var. Beyinin her iki tarafında da hasarlı. 7 yaşında okuma yazma bilmeyen çocuk gibi. Algılamasında bozukluk var. Asla iyileşmeyecek ve durumu daha da kötüleşecek" dedi.

Avukatın bu sözleri üzerine Hakim Hüsnü Çalmuk, "Bu söyledikleriniz nerede yazıyor?" diye sordu. Avukat Esen ise "Bunlar müvekkilimle ilgili hazırlanan sağlık raporlarında yazıyor. Beyin cerrahına da sorulduğunda bunu size söyleyecektir. Bizce Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı rapor yeterli değil. Adli Tıp raporu daha önce hazırlanan sağlık raporları üzerinden değerlendirme yaparak mahkemenize 2 Nisan 2012 tarihli raporu göndermiştir. Sizin kanaatiniz bizim için Adli Tıp'ın raporundan daha değerli. Bunun için müvekkilimin durumunu görün diye getirdim. Müvekkilimin savunması alınamaz. Müvekkilim birçok şeyi hatırlamıyor. Müvekkilimin ifadesinin alınmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

ERUYGUR: HİÇBİR ŞEY HATIRLAMIYORUM

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Çalmuk, Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı 2 Nisan 2012 tarihli raporu okuyarak, Eruygur'un sağlık açısından duruşmalara katılmasında bir engel olmadığını belirtildiğini ifade etti. Mahkeme Başkanı Çalmuk'un, "Cezaevi'nde nasıl düştüğünüzü hatırlıyor musunuz?" sorusuna Eruygur, "Hiçbir şey hatırlamıyorum. Nasıl muayene edildiğimi, nasıl bir tedavi süreci geçirdiğimi hatırlamıyorum" dedi.

ERUYGUR: ÇOK ACI ÇEKMİŞİM

Eruygur ile mahkeme başkanı arasında geçen konuşmalardan bir bölümü ise şöyle:

Mahkeme Başkanı Çalmuk : Neler hatırlıyorsunuz?

Şener Eruygur: Olayın nasıl olduğunu hatırlamıyorum. Ancak bir arkadaşımın beni kurtardığını duydum. Ama beni kurtaran kimdi bilmiyorum.

Mahkeme Başkanı Çalmuk: Nerenizden ameliyat oldunuz?

Şener Eruygur: Ben bilmiyorum. Ancak zaman zaman anlatıyorlar. Başımdan ameliyat olmuştum. Çok acı çekmişim. Doktorlarda bana iyi bakmış. Eşim beni kurtarmak için hayatını vermiş beni kurtarmış. Her şeyin ayrıntısını eşim biliyor.

Mahkeme Başkanı Çalmuk: Hangi olayları hatırlıyorsunuz?

Şener Eruygur: Bazen çocukluğumu hatırlıyorum. Oyun oynadığımı hatırlıyorum. Ama herşeyi hatırlamıyorum.

Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk: Adli Tıp raporunu okudu. (Raporu detaylı olarak) Raporu anlayabildiniz mi?

Şener Eruygur: Hayır

Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk: General olarak nerelerde görev yaptığınızı hatırlıyor musunuz?

Şener Eruygur: Onlarla ilgili hiçbir şey hatırlamıyorum. En çok benimle ilgilenen eşim. Eşim iyileşmem için bütün fedarkarlığı yapıyor.

ERUYGUR TEKRAR ADLİ TIP KURUMU'NA SEVK ETTİ

Duruşmaya yaklaşık 15 dakika ara veren mahkeme heyeti, Eruygur'un avukatı Filiz Esen'in talebini değerlendirdi. Mahkeme Heyeti, sanık hakkında yeniden bir adli tıp raporu düzenlenmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkeme, Eruygur'un mevcut rahatsızlığının ceza ehliyetini etkileyip etkilemediğinin tespiti için 3 haftayı geçmeyecek şekilde Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu'na sevk edilmesine kararlaştırdı. Mahkeme Eruygur'un duruşmalardan vareste tutulması talebini ise reddetti. Bunun üzerine Eruygur avukatı ve eşinin yardımıyla duruşma salonundan çıktı. Duruşma Şile Kazısı'na ilişkin dosyanın sanıklarının çapraz sorgusunun yapılması ile devam ediyor.

ERUYGUR'UN 3 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENİYOR

Eruygur'a, "silahlı terör örgütü yöneticiliği", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik etme" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

(BB)