Ertuğrul Kürkçü
Gezi eylemlerine katıldıkları belirtilen eylemcilere ilişkin Ankara Müdürlüğü'nün hazırladığı fezlekeye dair, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi.


Kürkçü önergesinde "Gezi Parkı protestoları olarak bilinen ve Türkiye'nin her yerinde demokratik protesto hakkını kullanan, sayıları, Bakanlığınıza göre milyonlarla ölçülen göstericilere yönelik olarak güvenlik güçlerince orantısız güç kullanımı sonucu 4 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 8000 kişi yaralanmıştır. Olaylarla ilgili gözaltı ve tutuklamalar sürmektedir" dedi.


Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'nün 21.06.2013 tarihinde bu olaylarla ilgili olarak 23 kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanan bir fezleke düzenlendiğini hatırlatan Kürkçü,  "Hükümete muhalif olmak', ‘polis şiddetine karşı hukuki yollara başvurmak’ fezleke genelinde suç unsuru olarak tarif edilmiş, bunun için ‘mesleki gerekleri yerine getirmek’ suç delili olarak sayılmıştır” diye belirtti.  


BDP milletvekili Güler'e şu soruları yöneltti: "'Hükümete muhalif olmak', 'Polisin orantısız kuvvet kullanması, şiddete başvurmasına karşı suç duyurusunda bulunmak', 'Şiddet mağdurlarına hukuki yolları göstererek suç duyurusunda bulunmalarını sağlamak suç sayılmaktadır? Söz konusu fezlekeyle ilgili olarak Bakanlığınızca herhangi bir hukuki/idari inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa incelemenin sonucu nedir?"