İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın da aralarında bulunduğu 8 milletvekili duruşma arasında basın açıklaması yaptı. Silivri Cezaevi yanında bulunan duruşma salonu önünde konuşan Tezcan, duruşmada sanıkların ve avukatların beyanlarının alındığını söyleyerek "Duruşmayı izlediğimizde görüyoruz ki, mahkemenin Perşembe günü yarattığı gerginliğin hiçbir anlamı yokmuş. Eğer Perşembe günü söz hakkı isteyen avukatlara söz verilmiş olsaydı gerginlikler olmayacaktı" ifadelerini kullandı. 13 Aralık günü görülen davayı izlemek için yüzbinlerce insanın Silivri'ye geldiğini söyleyen Tezcan, yüzbinlerce insanın hukuka ve adalete sahip çıkma adına itirazlarını dile getirdiklerini savundu. CHP'li vekiller olarak duruşmayı her gün takip edeceklerini söyleyen Tezcan, "Ergenekon Davası burada yargılananların davası olmaktan çıkmıştır. Ergenekon Davası adaletin yargılanmaya çalışıldığı ve bu anlamda adalete ihtiyaç duyan milyonlarca insanın davası haline gelmiştir. Bütün toplum duyarlılıkla ve dikkatle bu davayı izliyor" dedi.


SAVCININ DARBELERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNUN RAPORUNU İSTEMESİNİ ELEŞTİRDİ


13 Aralık günü esas hakkındaki mütalaanın açıklanması beklendiğini söyleyen Tezcan, "Savcılık heyeti bir talepte bulundu. Bir anlamda tevsii tahkikat (genişletme tahkikatı) talebidir bu. Bulunduğu talepte Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun raporunu istedi. Şu anda mahkemenin bu raporu getirtip getirtmeyeceğini bilmiyoruz. Ancak savcılık makamının TBMM'de iktidar partisi çoğunluğundan oluşan ağırlıkla muhalefet milletvekillerinin muhalefet oyuna rağmen kabul ettikleri bir darbeleri araştırma komisyonu raporu var. Savcılık makamı bu raporu delil olmak üzere dosyaya istiyor. Bunu anlamak mümkün değildir. Devam eden bir soruşturmayla ilgili anayasa gereği TBMM'de meclis araştırması yapılamaz. TBMM'deki komisyon siyasi ağırlıklı bir komisyondur. İktidar partisi milletvekillerinin ağırlığıyla oluşan bir komisyondur. Bu noktada CHP milletvekilleri bu rapora muhalefet şerhi vermiştir. Savcılık makamı taraflı olarak açıkça belli olan ve bizim itirazlarımız olan böyle bir raporu bu davaya delil olarak istenmesini talep etmiştir. Bu bile başlı başına savcılığın hangi siyasi saiklerle hareket ettiğini açıkça ortaya koymuştur" dedi.


"TERÖRLE MÜCALEDE EDENLER VE AYDINLAR SANIK YAPILMIŞTIR"


"Başından bu yana bu dava AKP yargısının Türkiye'de muhalif olan bütün seslerini susturmaya dönük projesi olarak yürümektedir" diyen Tezcan, "Bu davada terör örgütü liderleri tanık yapılmıştır. Terörle mücadele edenler ve aydınlar sanık yapılmıştır. Böyle bir yargılama süreci devam ediyor" diye konuştu. "Halk bu oyuna prim vermeyeceğini göstermiştir" diyen Tezcan mahkeme heyetine seslenerek, "Artık cin şişeden çıkmıştır. Artık bundan sonra bu hukuksuzluklarla içerde haketmediği halde yıllardan bu yana tutuklu kalan yurtseverleri cezaevinde tutmanın bir temeli kalmamıştır. Zaten bugüne kadar tutuklulukların bir temeli yoktur. Mahkemeyi halkın sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Biran evvel hüküm kurulmasa bile tahliyeler konusunda karar verip bu haksızlığa bir nebze olsun bu aşamada son vermelerini bekliyoruz. Çağrımız budur" diye konuştu. Vekiller basın açıklamasının ardından tekrar duruşmayı izledi.