Serpil KIRKESER/İSTANBUL, ERGENEKON Davası'nda Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar yargılama koşullarıyla ilgili söz istedi. Mahkeme Başkanı Özese sanıklara söz vermeyince, sanıklar duruşma salonunu terk etti.


Ergenekon Davası'nda Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, öğleden sonraki duruşmada tanık Emrah Özdemir'in dinleneceğini söyledi. Bu sırada tutuklu sanıklar toplu halde, yargılama koşulları, mahkemenin tutumu ve ususle ilişkin konularda konuşmak için söz istedi. Tanık Emrah Özdemir'in dinleneceğini belirten Mahkeme Başkanı Özese, sanıklara söz vermedi. Tutuklu sanıklardan Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın ısrarla kendilerine söz verilmesini istedi. Sanıkları uyaran Mahkeme Başkanı Özese de "Duruşma düzenini aksatıyorsunuz salondan çıkartmak zorunda kalacağım" dedi. Mahkemenin yeni bir uygulama başlattığını savunan sanıklar, bununla ilgili konuşmak istediklerini belirtti. Israrla konuşmak isteyen Tuncay Özkan, Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine salondan çıkarıldı.


SANIKLAR SALONU TERK ETTİ


Başkan Özese, "Duruşma sırasında sanıklar ile dışarıdaki kişiler arasında herhangi birşey alınıp verilmesi yasak" diye açıklama yaptı. Bu sırada kendilerine söz verilmeyen sanıklar duruşma salonu terk etti. Mahkeme heyetine seslenen Mustafa Balbay, "Aylardır artan bir hukuksuzluk var. Artık talep konuşmamızı bile yapamıyoruz" dedi. Balbay ısrarla konuşmak isteyince, Mahkeme Başkanı Özese de duruşmaya ara verdi.


TUNCAY ÖZKAN: SÖZ İSTEDİM VERİLMEDİ


Duruşmaya verilen arada basın mensuplarına bulunduğu bölüme doğru gelen Tuncay Özkan mahkemenin tutumunu eleştirerek, "Üniversiteden Hocam Prof. Dr. Kurthan Fişek'in ölümü nedeniyle hazırladığım başsağlığı ilanını avukatıma verirken mahkeme heyeti müdahale etti. Üye hakim ilanı okuduktan sonra bana geri vererek avukatıma iletebileceğini söyledi. Ben de bu konuda hem de usule ilişkin söz istedim. Ancak söz verilmedi" dedi.


BALBAY: MAHKEMELER YASAYI TANIMIYOR


Gazetecilere açıklama yapan Balbay "Giderek ağırlaşan yargılama koşullarıyla karşı karşıyayız. Bu yargılama değil yargılama işkencesi. Hiç tanımadığımız insanlar konuşuyor bizim aleyhimizde. Atış poligonunun hedefi tahtalar haline geldik. Biz böyle bir yargılamayı kabul etmiyoruz. Bunu mahkeme başkanına söylemek istedik. Söz hakkı vermiyor. Avukata dilekçe vermeyi bile biz kontrol edeceğiz diyorlar. Giderek katılaşan uygulamalar söz konusu. Mahkeme kendi usulünü oluşturmaya başladı. Talep konuşmaları kaldırıldı. 28 Temmuz'da 58 sayfa tahliye gerekçe yazıldı. 24 Ağustos'ta tahliye talepleri yine değerlendirildi ve 28 Temmuz'daki gerekçeler geçerlidir yazıyor. Bu mahkemeler yasayı da tanımıyor" şeklinde konuştu.


MAHKEME BAŞKANI: DURUŞMA YAPILMASINI ENGELLEME GİRİŞİMİ


20 dakikalık aranın ardından duruşma başladı ancak sanıklar duruşmaya katılmadı. Tutuksuz sanık Hayrettin Ertekin'in salondan dışarı çıkaran Mahkeme Başkanı Özese, tutuklu sanıkların da içerde bulunan ekrandan duruşmayı takip edebileceğini belirtti. Başkan Özese, sanıkların salonu topluca terk etmelerinin duruşma yapılmasını engelleme girişiminde bulunduklarını kayıtlara geçirdi.


Duruşma, tanık Emrah Özdemir'in dinlenmesi ile devam ediyor.


SK (MK)