İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 232. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 39 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Ayrıca Odatv Davası'nın tutuklu yargılanan bu davadan tutuksuz yargılanan Yalçın Küçük de hazır bulundu.


TANIK BURHAN YILMAZ DİNLENDİ


Duruşmada, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de ele geçirilen 27 adet el bombasının bulunduğu gecekondunun ön tarafındaki büfede çalışan Burhan Yılmaz tanık olarak dinlendi. Bombaların bulunduğu evin ön tarafındaki büfede çalıştığını söyleyen Yılmaz, bu büfenin de Mehmet Demirtaş'ın eşinin ailesine ait olduğunu belirtti. Bombaların bulunduğu gecekonduda dayısı Mehmet Demirtaş'ın (sanık) kiracısı olarak kalan tutuksuz sanıklardan Ali Yiğit'in de büfenin yanındaki manavı işlettiğini söyledi.


"SÖZ KONUSU BOMBALARIN EVE NASIL GETİRİLDİĞİ KONUSUNDA BİLGİM YOK"


Yılmaz, "Daha önceden de Mehmet Demirtaş'ın işlettiği otogaz istasyonunda da çalıştım. Demirtaş'ın istasyonuna tutuklu sanıklardan Oktay Yıldırım (sanık) da arada sırada gelirdi" dedi. Oktay Yıldırım'ın büfeye de 5-6 kere geldiğini söyleyen Yılmaz, "Ali Yiğit ve Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım'a 'komutanım' diyordu. Demirtaş ve Yıldırım çay içerken kendi aralarında konuşuyorlardı. Ancak ne konuştuklarını duymadım" dedi. Sorular üzerine Yılmaz, "El bombalarının gecekonduya nasıl getirildiği konusunda bilgim yok. Ali Yiğit ile aynı evde kalan babası Şevki Yiğit de bana söz konusu bombalardan söz etmedi" diye konuştu.


TANIK BOMBALARIN BULUNDUĞU GÜNÜ ANLATTI


Tanık Yılmaz, Ümraniyede'ki gecekonduda polisler tarafından yapılan aramayı anlatırken şunları söyledi:


"Arama yapılmadan 15 gün önce Ali Yiğit gecekondudan taşındı. Sabah saat 10-11 arasında gürültü koptu. Polisler geldi. Bahçeyi aradılar. Bana 'sen karışma otur yerine' dediler. Amirlerine çay yaptım. Mehmet Demirtaş'ı aradım, geldi. Ali Yiğit de tesadüfen oradan geçiyormuş. 'Anahtarı getireyim kapıyı kırmayın' dedi. Yiğit anahtarı getirmeye gidince polisler çatıda 'bingo' dediler. Ellerinde bir poşet içinde sert bir şey vardı kutu olabilir ya da sandık da olabilir. El bombası olduğunu daha sonra gazetelerden öğrendim. Bombaları daha önceden görmedim. Saat 2-3 gibi polislerin işi bitti. Ertesi gün Ali Yiğit takbitaka getirdiler. Sonra da köpeklerle gelip arama yaptılar. Beni de emniyete götürdüler. Ben de Ergenekon soruşturması kapsamında 19 Haziran 2007 tarihinde emniyette ifadem alındı" dedi.


Sorular üzerine Yılmaz, gecekondunun çatısına dışarıdan çıkıldığını söyleyerek, merdiven dayanarak manavdan ve manavın yanındaki balıkçıdan da çatıya çıkılabilineceğini söyledi.


Duruşmaya öğle arası verildi.


SK (MK)