Serpil KIRKESER/İSTANBUL,  ERGENEKON Davası'na bakan mahkeme, TBMM Başkanlığı'na yazı yazılarak, Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun tüm ekleriyle birlikte gönderilmesine karar verdi.


 Mahkeme heyeti, kamuoyunda "Zirve Yayınevi davası" olarak bilinen dava dosyasının, Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenilmesine hükmetti.  Mahkeme ayrıca, Ankara GATA'da bulunan tutuklu sanık YAŞ üyesi orgeneral Nusret Taşdeler'in en yakın Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesini kararlaştırdı.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi savcı, sanık ve avukatların 13- 14 - 17 Aralık tarihindeki taleplerini celse arasında karara bağladı. 25 Aralık 2012 tarihinde alınan ara kararda mahkeme heyeti, TBMM Başkanlığı'na yazı yazılarak, Darbeleri Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporun tüm ekleriyle birlikte gönderilmesine karar verdi.


Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazılarak Abdullah Öcalan’ın eski avukatı tanık İrfan Dündar’ın ifadesinde geçen, Öcalan’ın yakalanmasından sonra kurulan ve 2001 eylül ayına kadar faaliyetlerini sürdürdüğünü belirttiği “Soruşturma Komisyonu"nun kimlerden oluşturulduğunun bildirilmesinin istenilmesine hükmetti.


'YEŞİL' KOD ADLI MAHMUT YILDIRIM'IN İFADELERİ İSTENDİ


Mahkeme Heyeti MİT tarafından gönderilen 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın ifadesinde, emniyete de beyanda bulunduğunu söylediğini belirten mahkeme heyeti, bu ifadenin de ayrıntılı bir şekilde araştırılarak gönderilmesine hükmetti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak Tuncay Güney ile ilgili soruşturma evrakının incelenmek üzere savcılıktan istenilmesini karar veren Mahkeme Heyeti, Güney'in 1998 yılında MİT'e verdiği belirlenen ifadesinin tam metninin de MİT'ten istenilmesine karar verdi.


PEKER'İN DAVASI BİRLEŞTİRİLMEDİ


Mahkeme, davanın sanıklarından Sedat Peker ve 4 kişi hakkında “Gizli tanığı tehdit" suçlamasıyla açılan davanın birleştirilmesine muvafakat (onay) vermedi. Mahkeme kararında, "Gelinen aşamada sanık ve mağdur sayısı, dosyaların birleştirilerek görülmesinin yargılamayı uzatacağı, davaların sürüncemede kalmasına neden olacağı, yargılamanın makul sürede bitirilmesi gerektiğinden davanın birleştirilmemesine' ifadelerine yer verdi.


ZİRVE YAYINEVİ DAVASI DOSYASI İSTENDİ


Mahkeme, Malatya TMK 10. Maddesiyle Yetkili Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazılarak kamuoyunda Zirve Yayınevi Davası olarak bilinen dava dosyalarının tüm delil klasörleri ve daha sonra yapılan bilirkişi inceleme raporlarının gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden getirtilen Hanefi Avcı'dan çıktığı iddia edilen ses kayıt çözümlerinden davayla ilgili olan çözüm metinlerinin dosyaya konulmasına karar verdi.


TAŞDELER ADLİ TIP KURUMUNA SEVK EDİLDİ


Ankara GATA'da tedavi gören YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in sağlık durumlarıyla ilgili tüm raporların temin edilmesine karar veren Mahkeme heyeti, sanık Taşdeler'in en yakın Adli Tıp Kurumu'na sevkinin sağlanarak tutukluluk infazının cezaevinde yerine getirilmesinin hayatı için kesin bir tehlike teşkil edip etmeyeceğinin rapor halinde mahkemeye bildirilmesini kararlaştırdı.


SUÇ DUYURULARININ AKİBETİ SORULDU


Mahkeme heyeti, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, mahkemede tanık olarak dinlenilen kişilere yönelik sözlerinden dolayı, sanıklar ve müdafileri hakkında yapılan suç duyurularının ne aşamada olduğunun, dava açılıp açılmadığının bildirilmesini istedi.


Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, davanın tutuklu sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek'in görev yaptığı dönem içerisinde kullanmış olduğu cep telefon numaralarının sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, firari sanıklar Saipir Debzlelvidze, Bedrettin Dalan, Turhan Çömez ve Mustafa Bakıcı hakkında çıkarılan yakalama kararlarının akibetinin sorulmasına karar verdi.


SK (MK)