İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 239. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 35 tutuklu hazır bulundu. 16 celse men edilen CHP İzmir Milletvekilli Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 30 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. Adil Serdar Saçan'ında aralarında bulunduğu 3 tutuksuz sanık da hazır bulundu.


YAŞAR SÜTBEYAZ TANIK OLARAK DİNLENDİ


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuklu sanık Fatih Hilmioğlu'nun savunma tanığı olarak gösterdiği Atatürk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz'ın dinleneceğini belirti. Yeminli olarak ifadesi alınan tanık Sütbeyaz, 2000-2008 yılları arasında Erzurum'da bulunan Atatürk Üniversitesi'nde rektör olarak görev yaptığını ve hala aynı üniversitenin Fen- Edebiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştığını söyledi. Mahkeme Başkanı Özese, Hilmioğlu'nun avukatı tarafından verilen dilekçede 19 Eylül 2003 günü Jandarma Genel Komutanlığı'nın Bilkent'teki sosyal tesislerinde düzenlenen yemeğe katılan rektörler arasında Sütbeyaz'ın da yer aldığını belirttiğini söyledi. Özese, dilekçede davanın sanıklarından olan dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile YÖK Yasa Tasarısı'yla ilgili görüşüldüğü iddialarını hatırlattı. Mahkeme Başkanı Özese, 2003 yılında Jandarma Genel Komutanlığı'nın Bilkent tesisilerinde düzenlendiği iddia edilen toplantıyla ilgili ne biliyorsunuz?" diye sordu.


"O TOPLANTIYA KATILDIĞIMI HATIRLAMIYORUM"


Sütbeyaz, "Bu konu hakkında hiçbir şey bilmiyorum. O toplantıya katıldığımı hatırlamıyorum. O toplantı basında da çıktı. Ben o tarihte bir heyetle ABD'de görevliydim. Sütçü İmam Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi'nden bir heyetle New York'daki üniversiteler birliğine davetli olarak Amerika'ya gittik. 13 Eylül'de hareket ettik. 21 Eylül'de de Türkiye'ye döndüm. ABD'de kaldığım oteller, uçak biletim dahi devlet tarafından karşılandı. Bunu da ispatlayabilirim. Ben Amerika'ya gittiğimde yerime rektör yardımcımı bıraktım. O dönemde 3 rektör yardımcım vardı. Şu an hangisini yerime baktığını hatırlamıyorum. Ayrıca ben Bilkent'teki jandarma tesisilerinin kapısını bile bilmem" dedi.


"ERUYGUR ÜNİVERSİTEMİZİ ZİYARET ETMİŞTİ"


Davanın tutuksuz sanıklarından eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'u tanıdığını söyleyen tanık Yaşar Sütbeyaz şunları anlattı:

"Şener Eruygur Erzurum'a geldiğinde ünivesitemizi de ziyaret etmişti. Eruygur, 'Erzurumlu olduğunu, Atatürk Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptığını ancak diplomasını alamadığını' söyledi. Ben de 'Diplomanızı hazırlatırım' dedim. Daha sonra iadeyi ziyaret amaçlı odasına gittim. Şener Eruygur'a diplomasını takdim ettim. Şener Eruygur'a diplomasını ne zaman takdim ettiğimi şu an hatırlamıyorum."


Sorular üzerine Yaşar Sütbeyaz, İstanbul, Ankara ve Atatürk üniversitelerinin rektörlerden oluşan 23 kişilik heyet ile Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı ile YÖK tasarısının hazırlanmasıyla ilgili görüştüklerini söyledi. Dava sanıklarından Başkent Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı tanığını da söyleyen Sütbeyaz, "Mehmet Haberal Üniversilerarası Kurul ve Rektörler Konseyi'nden tanırım. Bunlarla ilgili toplantıların çay molalarında rektörlerin birbirleriyle sohbet eder. Zaten her rektör birbirini tanır. Selamlaşır ve konuşur. Genel de isim olarak tanır" diye konuştu. "Haberal ile Hilmioğlu arasındaki ilişki nasıldı?" sorusuna tanık Sütbeyaz, "Ben ne söyleyebilirim. Ben nasıl görüşüyorsam herhalde Hilmioğlu da Mehmet Bey'le o şekilde görüşmüştür. İlerisini bilemem" dedi.


"VALLAHİ HATIRLAMIYORUM"


Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine Yaşar Sütbeyaz, "Atatürk Üniversite'sine Erzurum Üniversitesi de denir" diye cevap verdi. Savcı Pekgüzel, "Jandarma Genel Komutanlığı'nın Bilkent'teki sosyal tesislerinde düzenlendiği iddia edilen toplantıya katılmadığınızı söylediniz. Acaba dekanlarınızdan biri katılmış olabilir mi?" sorusuna tanık Sütbeyaz, "Öyle bir ihtimal vermiyorum. Ama kesin de bilmiyorum. Ama olsaydı haberim olurdu" diye cevap verdi.


Savcı Pekgüzel'in, "25 Ekim 2003'te cübbeleriyle birlikte Anıtkabir'e yürüyen rektörler arasında var mıydınız?" sorusuna Sütbeyaz, "Vallahi hatırlamıyorum" dedi. Duruşmaya öğle arası verildi.


(BB)