Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Voleybol Salonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 12.12.2012 tarihine özel düzenlediği 112 tesisin toplu açılış törenine katıldı. Açılışa, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Başbakan Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmasında hizmet siyaseti yaptıklarına, kimseyi dışlayıp, ötekileştirmedikelerine dikkat çekerek, "780 bin kilometrekare vatan topraklarının tamamını bir Türkiye bütünü olarak görüyoruz. Bizim farkımız bu. Bakınız bizden önceki koalisyon hükümeti döneminde sadece 9 tesis hizmete açılmıştır. Biz 1215 tesisi ülkemize kaznadırdık. Bu tesislerin 232'si baraj. Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Başkaları gibi slogan atmıyoruz" dedi.

"DERİNER BARAJI İLE TÜRKİYE OLARAK YENİ BİR REKORUN SAHİBİ OLUYORUZ"

Başbakan Erdoğan, 16 milyon liraya mal olan 112 tesisin açılışını yaptıklarını belirterek, "Evlerimizin pencerelerinden baktığımızda sadece beton değil, yeşilide görelim" dedi. 112 tesis ile tam 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisininde suya kavuşacağını belirten Erdoğan şunları kaydetti:

"Toprakların o çatlak dudukalarına su veriyoruz. Artvin Deriner Barajı'na özellikle deyinmek istiyorum. Deriner Barajı ile Türkiye olarak yeni bir rekorun sahibi oluyoruz. Deriner Barajı bugüne kadar Türkiye yapılmış en yüksek gövdeli baraj olma özelliğine sahip. Bütün dünya genelinde ise en yüksek 6'ncı baraj. Yüksekliği, tam temelden itibaren söylüyorum, 250 metre. Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen bu baraj ülkemizin en büyük enerji projeleri arasında yer alan bir mühendislik harikası. 670 megawatt kurulu güce sahip olan bu baraj yılda 2 milyar 118 milyon kilowatt saat enerji üretimien sahip. Ülkemizde üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 6'sını bu barajdan karşılayacağız. Proje sadece 7 yılda kendisini finanse edecek. Deriner Barajı'nın ihalesi 1997 yılında yapılmış. Ancak 2004 yılına kadar fazla bir ilerleme kaydedilmemişti. Biz göreve geldik ve 2004 yılında Deriner Barajı'nın gövde inşaatına başladık. Ne mutlu ki ülkemizin en büyük enerji projelerinde olan Deriner Barajını açma şerefi hükümetimize nasip oldu. Deriner Barajı bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu 226 baraj ve gölet projelerinde sadece bir tanesi. Aslında arkadaşlarımızla bugün bu törenleri Artvin'de Deriner Barajı'nın olduğu yerde yapmak istiyorduk. Ama mevsim koşulları nedeniyle olayı riske edemedik. Onun için buradayız. En kısa zamanda Artvin'e yapacağım ziyarette Deriner Barajımızı tekrar gezeceğim. Zira Deriner Barajı bir müteahitlik harikasıdır. Bu sadece bir baraj oalrak değil çevre yolları vs. ile Artvin'e ayrı bir havada katıyor. Şehircilik noktasında da Artvin'in havasını değiştiriyor."

TURGUT ÖZAL'IN İSMİ BARAJA VERİLDİ

Aynı zamanda Malatya'ya, Kapıkaya ve Boztepe barajlarınında bugün hizmete açıldığını belirten Erdoğan, "Kapıkaya ve Boztepe barajları 1997-1998 yıllarında ihale edilmiş. Fakat 2003 yılına kadar beklemeye alınmıştır. Biz göreve geldik, hızla tamaladık. İşte bugün onlarında açılışını yapacağız. Zira bizim ne beklemeye, ne de bekletmeye tahammülümüz yok. Bu barajlardan birine ülkemizin dünyaya bakşını değiştiren merhum Turgut Özal'ın adını verdik. Diğerine İmar İskan Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığı yapmış Recai Kutan'ın ismini verdik" dedi.

2071 RUHU, VİZYONU

Melen Projesi'ne de değinen Erdoğan, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi'nin birinci aşamasınıda tamaadık. Onuda bugün resmen açıyoruz. İşallah proje bütünüyle tamamalndığında 2071 yılına kadar yani Malazgirt zaferimizin bininci yıl dönümüne kadar İstanbulumuzun içme suyu problemi kalmayacak. İşte 2071 ruhu, vizyonu diyerek bunuda buradan açıklıyorum. Göreve geldiğimizde İstanbul'un su sıkıntısı vardı. Kolları sıvadık. Şimdi 2040 yılına akadar İstanbul'un su sorunu evvelallah yok" diye konuştu.

CEMİL ÇİÇEK'E SURPRİZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek'in de aralarında bulunmasını dilediğini belirten Başbakan Erdoğan, Çiçek'in isimini Yozgat'ta açılışı gerçekleşecek baraja vermek istediğini belirterek, "Çünkü Yozgat Musabeyli Barajı'nı da meclis başkanımız çok takip etti. Ban hatırlattı, 'Şu barajı bitirmemiz lazım, Yozgat'ın su sıkıntısı' diye. Ben de şimdi Veysel Bey'e onu söylüyordum. Musabeyli Barajı'nın adınıda 'Cemil Çiçek Barajı' koyalım. Zira yıllarca Yozgat Milletvekili olarak, daha sonra Ankara ve bakan olarak Yozgat'ın ihtiyaçlarına hep ilaç olmaya çalıştı. Kenidisinin haberi yok. Onun çin büyük bir sürpriz. Cemil Çiçek olarak, Musabeyli Barajı'nın adını koyalım. O da tüm Yozgatlılar'a hayırlı olsun" dedi.

'BU MİRASA İHANET EDEMEYİZ'

"Yoluyla, suyuyla, mimarisiyle, şehirlermizi ihya etmek, kültür ve sanatıyla, ekonomisi ile insana, insan hakalarına, adalete verilen değerle Anadolu'daki varlığımızın bin yıllık muhasebesini yapmak, bin yılda nasıl bir medeniyet kurduğumuza, nasıl bir medeniyet yeşerttiğimize bakmaktır" diyen Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"İşte biz 2071 ruhu ve vizyonu derkende bunları vurguluyoruz. Bir yandan geleceğin Türkiyesi'ni kururarken bir yandan da geçmişimize sahip çıkmanın derdi içerisindeyiz. Eğer biz tarihimizin, şehitlerimizin, ecdadımızın bize bıraktığı miras üzerinde oturuyorsak bu mirası yok sayamayız. Bu mirasa ihanet edemeyiz. Hiç birimizin buna hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur. Bugün açılışını yapacağımız tesisler arasında özel sektör tarafında 26 ilde toplam 49 adet HES projeleri de var. Toplam bunların kurulu gücü 1800 megawatt. Bu tesisler yılda 6 milyar kilowat saat enerji üretecek. Şunu çok net ifade edeyim Türkiye öyle sanıldığı gibi su zengini bir ülke değildir. Bizim su kaynaklarımız sınrılı. Bizim sınırsız petrol rezervlerimiz yok. Bizim sınırsız doğalgaz kaynaklarımız yok. Enerji ihtiyacımızı, içme suyu ihtiyacımızı karşılamak için barajlar, göletler, hidroelektrik santralleri yapmak mecburiyetindeyiz. Dün 'Su akar Türk bakar' sözünde olduğu gibi öyle akan suları harcama gibi bir lüksümüzde yok. Değiştirelim, 'Su akar, Türk yapar' diyelim."

'216 MİLYAR KİLOWATTSAAT POTANSİYELE SAHİBİZ'

"En verimli kaynaklarımızı enerjiye dönüştürümek zorundayız" diyen Başbakan Erdoğan, Hidroelektrik enerjinin Türkiye'de sürekli ve güvenilir enerjini sigortası olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Şimdi ileri biyolojik arıtma sistemlerinide kurmka suretiylede artık kullandığımız suyu tekrar geri dönüşümüleri biyolojik arıtma ile sağlayıp, bunlarla park bahçe sulamada kullanmanın işallah adımını atıyoruz. Ülke olarak 216 milyar kilowattsaat kullanılabilir hidroelektrik potansiyeline sahibiz. Fahat bunun sadece 165 milyar kilowatsaatini değerlendirebiliyoruz. Bu sorunu aşmak, potansiyelimiz daha geniş alana yaymak için özel sektörün bu alan yatırım yapmasını sağlayalım. Şuanda özel sektör yaklaışk 1600 adet hidroelektrik santraline talip. Bu santrallerin kurulu güç kapasitesi 30 bin megawatt saat. Ürettikleri enerji ise 120 milyar kilovarsaat olacak. İnşallah bu sayede enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü yerel kaynaklarımızın imkanları ile karşılamış olacağız. Pazar günü Konya'da olacağız. Konya Ovası'nı suyla buluşturacak Bağbaşı Barajı'nı ve Mavi Tünel'in resmi açılışını da gerçekleştireceğiz. Yani Konya'da da inşallah hayalleri gerçeğe dönüştüreceğiz."

'TEMEL AT UNUT' DEVRİNİ KAPATTIK

Önceki hükümetlerin, 'Temel at kaç' mantığında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizden önceki hükümetler dostlar alışverişte görsün kabilinde bir yerlere temel atıyor sonra kaçıyorlardı. Kayseri'de bir Zamantı Tüneli vardı. Temel attıktan sonra 11 yıl geçti hala yapılmadı. Kayserililer artık ismini değiştirdiler, Gıcık Tüneli yaptılar. Biz artık 'Temel at unut' devrini kapattık, 'Temel at açılış tarihi ver' devrini açtık. Biz yeni srtratejiler belirledik, projelerde öncelik sıralaması yaptık. Tesislerin yapım sürelerini de maliyetlerini de azalttık. 3.3 milyar lira tutarında tasarruf gerçekleştirdik. Ülkemizin parası çarçur olmaktan kurtuldu."


(GK/SS)