Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı İbrahim Kalın CNN Türk televizyonunda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkilerinin genişletileceği Anayasa değişkliğinin oylanacağı referandum öncesinde Almanya'da Türk bakanların bir kampanya etkinliği daha planlayabileceğini söyledi.

Kalın ayrıca Ankara Batılı ülkelerin yanlışlarına işaret ettikçe Avrupa'da "Türk korkusunun" yükselişe geçtiğini söyledi.

Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler Türk politikacıların Almanya'daki referandum kampanya etkinliklerinin iptal edilmesi ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu "Nazi uygulamalarına" benzetmesi nedeniyle geçtiğimiz günlerde gerilmişti.

İbrahim Kalın Almanya'nın dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi'nin (BND) Başkanı Bruno Kahl'ın Türkiye'deki darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğundan şüphe ettiği sözleri üzerine, Kahl'ın sözlerinin Berlin'in darbe girişiminin ardındaki yapılanmayı desteklediğinin kanıtı olduğunu söyledi.

BND Başkanı Kahl, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülen yapılanmasının olduğu konusunda kendilerini “çeşitli yollardan ikna etmeye çalıştığını ancak bunun şu ana kadar gerçekleşmediğini” belirtti.

Alman Büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı

Diğer taraftan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada dün Almanya'nın Frankfurt kentinde polisin verdiği bilgilere göre 30 binden fazla kişi katıldığı Nevruz kutlamalarında PKK'nın sembollerinin ve Abdullah Öcalan'ın resimlerinin kullanılarak gösteri yapılması kınandı.

Açıklamada "Almanya'nın terörist ilan ettiği bir örgütün faaliyetine gözyumması ve yasakladığını duyurduğu sembollerle bayraklara ses çıkarmaması, terörle mücadele açısından son derece düşündürücüdür. Öte yandan, terör örgütünün ülkemizde yapılacak referandumla ilgili sloganların da atıldığı gösterisine izin verilirken, Türkiye'nin milletvekillerinin Türk toplumuyla buluşmalarına her türlü zorluğun çıkartılması, çifte standartın en vahim örneğini oluşturmaktadır.Bu samimiyetsiz yaklaşımı kınıyoruz. Tepkimiz Almanya'nın Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir" denildi.(Deutsche Welle)