Türkiye, tarihinin en kritik oylamalarından birine gidiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AKP'nin 'başkanlık' anayasası kampanyasına katılıp 'evet' için propaganda çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'li isimler, 'hayır' diyeceğini açıklayan siyasi parti, STK, dernek ve yurttaşları, terör ve 'dış güçler'le ilişkilendirmeye çalışırken, AKP yandaşı medya da 'evet' propagandasında aynı yöntemle yürütüyor.

KENAN EVREN'İN 35 YIL ÖNCE SÖYLEDİĞİ SÖZLER

Türkiye, Erdoğan ve AKP'lilerin izlediği propaganda yöntemine yabancı değil. Askeri darbe yapıp ülkenin başına geçen Kenan Evren de 1982 Anayasası'nın propaganda sürecinde benzer bir yöntem izlemişti. 30 Ağustos 1982 günü Cumhuriyet'e manşet olan Kenan Evren'in sözleri bugün Erdoğan ve AKP'lilerin söylediklerinden pek de farklı değil.

[Haber görseli]

29 Ağustos 1982 günü Afyonkarahisar'a bir ziyarette bulunan Kenan Evren, kentteki Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmada şu sözleri söylemişti: Dış güçlerle işbirliği yapanlar, anayasaya 'hayır' kampanyası açtı.

'BATILI ANAYASA'YA 'KIZLI-ERKEKLİ' ÖRNEKLE KARŞI ÇIKTI

Aynı konuşmasında, "Batılı Anayasalara uymak zorunda değiliz. Batı'dan bunu alalım diyenlere şunu söylüyorum: Türk ailesinin bir geleneği vardır. 18 yaşında sonra Türk, kız çocuğunu sokağa bırakmaz, erkek çocuğunu da bırakmaz ya..." diye sözlerine devam eden Kenan Evren, "Ama onlar 18 yaşına geldikten sonra ister kız olsun, iser erkek olsun, evi terk eder. Bir ev tutar ne yaparsa yapar, kimse karşılamaz. Başka bir erkekle mi yaşıyor, ne yapıyor ne gibi işler çeviriyor, kimse karışmaz. Onlar ölye yapıyor diye, biz de mi aynı usulü uygulayalım? Batı böyle yapıyor diye biz de mi öyle yapalım" ifadelerini kullanmıştı.

"YÖNETİMİ KÖTÜLEYENLER VATAN HAİNİ"

Darbenin ardından "normal demokratik nizama" geçmeye çalıştıkları süre içinde Türkiye'de "bir grubun" eski dönemin hasretini çektiğini anlatan Kenan Evren, "vatan hainlerinin" yönetimi kötülemek için faaliyette bulunduğunu öne sürmüştü.