Sabrina Tavernise imzalı yazıda Erdoğan’ın yıllarca ‘komşularla sıfır sorun politikası’ yürüttükten sonra bugün ‘herkesle her yerde ihtilaf yaşadığı’ öne sürüldü.

Erdoğan’ın terör örgütü IŞİD’e karşı yıllardır katı tedbirler almayarak ABD gibi eski müttefiklerini hayal kırıklığına uğrattığını ve yalnızlaştığını yazan NYT, Erdoğan, IŞİD konusunda ciddileşmeye başlayınca Türkiye’nin Atatürk Havalimanı’ndaki gibi terör saldırılarının hedefi olduğunu ifade etti. NYT, “(Erdoğan) o kadar yalnızlaştı ki, geçtiğimiz hafta Rusya ve İsrail ile barış anlaşmaları yapmaya yöneldi” diye yazdı.

NYT, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanlarından İlnur Çevik’in açıklamalarını da aktardı. Gazetenin haberine göre Çevik, Rusya ve İsrail ile uzlaşmanın yeni bir sayfa açma stratejisinin parçası olduğunu ve yakında benzeri adımların gelebileceğini kaydetti.

Çevik, “Dış politikaya, basına ve Türkiye’deki birçok meseleye ilişkin bir çeşit vites değiştirmek zorundayız ve sanırım Sayın Erdoğan bunu yapmaya başlayacak” dedi. Çevik sözlerini “Amerikan kamuoyuna gerçek yüzümüzü göstermek zorundayız. Tamamen yanlış anlaşılmış durumdayız” diye sürdürdü.

ÖZBUDUN: BİZİM İÇİN DUA EDİN

Gazete, Erdoğan’ın başkanlık getirmeyi hedeflediğini, bazılarının bunun ömür boyu başkanlık olacağını iddia ettiğini ve son olarak parlamentonun yüksek yargı düzenlemesini geçirdiğini yazdı. Konuyla ilgili NYT’ye konuşan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, “Gemi kayalıklara doğru çok hızlı gidiyor. Bizim için dua edin” dedi. NYT, Özbudun’u “Bir zamanlar Erdoğan’ı savunan liberal bir anayasa uzmanı” diye niteledi. 


Çandar: Çaresizliğin göstergesi

Makalede İsrail ve Rusya’yla yaşanan normalleşme süreciyle ilgili olarak Cengiz Çandar’ın “Bu, ne kadar çaresiz olduklarının bir göstergesi” yorumuna yer verildi.

“Erdoğan’ı artık tanıyamıyorum”

New York Times ayrıca ‘tanınmaktan korktuğu için ismini vermediği’ ifade edilen Erdoğan’ın eski bir arkadaşının “40 yıldır tanıdığım Erdoğan’ı artık tanıyamıyorum” dediğini aktardı.

“Aşil tendonu ekonomi”

Erdoğan hakkında “Karşılaştığı her krizden kurtulduğu için 9 canlı gibi görünüyor” ifadesine yer verilen makalede, “Erdoğan’ın Aşil tendonu ekonomi. Ona oy verenler sadık olsa da ceplerini daha çok düşünüyorlar. Milli gelir son yıllarda geriledi, yatırımlar azalıyor” görüşü öne sürüldü.