Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ceylanpınar'ın ardından helikopterle geldiği Akçakale İlçesi'nde büyük coşkuyla karşılandı. Kaymakamlık önündeki boş alanı dolduran aralarında Suriyelilerin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişinin sloganlarla karşıladığı Erdoğan, konuşma yapacağı otobüse Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El-Hatib ile birlikte çıktı.

Türkçe ve Arapça slogan atılan alanda bulunanları Türkçe ve Arapça selamlayan Erdoğan, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El-Hatib'i kalabalığa, 'Suriye'deki kardeşlerimizin; oradaki şanlı hareketin koalisyon lideri' olarak tanıttı.

Akçakale'de sıkıntılı günler yaşandığını söyleyen Erdoğan, her kutlu doğumun sancılı olduğunu ifade ederek Esad'ı hedef aldığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"İnşallah bu kutlu doğum Suriye'deki kardeşlerimizin iradeleriyle tecelli edecek ve zalim Esed zulmüyle, inanıyorum ki zulmüyle anılacak. Babası hayırla yad edilmiyor, kendisi de hayırla yad edilmeyecek. Kendisinin geçmişte bana bir ifadesi vardı; 'Bizim büyüklerimiz yanlışlar yaptılar ama biz aynı yanlışlara düşmeyeceğiz' diyordu. Fakat şimdi gördük ki, genlerine işlemiş, babasını bile geçti. 50 bin Suriyeli kardeşimiz ne yazık ki onun bombaları altında, onun zulmü altında şu ana kadar ebediyete göçtü. Rabbim inşallah onları şahadet makamıyla taltif eder."

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 150 bini bulduğunu belirten Erdoğan, "Bir de kendi imkanlarıyla evlerde olanlar ile su sayı 230 bine ulaşıyor. Şu ana kadar yatığımız harcama 500 trilyonu aştı. Fakat biz dünya duyarsız kalsa da, açık kapı politikasıyla Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye'deki kardeşleri her an yanında olacaktır. Er veya geç Suriye'de hak hakim olacaktır. Ben buna inanıyorum, inanıyorum ki sizlerde inanıyorsunuzdur" dedi.

Konuşması sırasında sık sık elini omzuna attığı El- Hatib'i kalabalığa gösteren Erdoğan, "Şu anda dünyada 100'ü aşkın ülke bu kardeşimizin ve ekibinin liderliğini kabul etmiş vaziyette. Bu ne demek, 'Ey Esed biz seni artık tanımıyoruz, hadi defol' demektir. Çünkü halkının kabul etmediği liderler o makamlarda kalamaz. Halk kimi istiyorsa onlar iktidar olacak. İstenmeyenler de gidecek" dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında 3 Ekim'de Suriye tarafından atılan top mermisinin isabet ettiği evde yaşamını yitiren 5 kişiye rahmet, yakınlarına da sabır dileğinde bulundu.

Erdoğan, Şanlıurfa'nın büyükşehir statüsüne kavuşması ile ilerleyen süreçte Akçakale'nin daha da güzelleşeceğini ifade edip, ilçede yapılan ve yapılacak yatırımlara ilişkin bilgiler verdi.

Erdoğan kısa tuttuğu konuşmasının ardından Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Muaz El- Hatib ve bakanlarla birlikte Akçakale'de yaklaşık 25 bin Suriyeli sığınmacının kaldığı Süleyman Şah Çadır Kentine geçti.