Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez bölgesine resmi ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Almanya'yı eleştirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan bir habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alman Dışişleri Bakanı'nın şahsında Alman yetkililerine şu ana kadar bir şeyi devamlı söyledim. Lütfen bizler NATO'da beraberiz. Avrupa Birliği süreci içinde müzakereci bir devletiz. Dolayısıyla aramızdaki stratejik ortaklık yeni değil. Uzun zamandır olan bir ortaklığımız var. Bu ortaklığa gölge düşürecek herhangi bir adım atılmamalıdır. Türkiye'den kaçan teröristleri eğer siz kalkar Almanya'da barındırırsanız, onlara hatta teşvik imkanı verirseniz, bunlar üstelik bir de suçlu konumunda olursa ki Türkiye'de yargılanıp, suçlu görüldüğü halde tutuksuz yargılanma sebebiyle serbest bırakılanı, Türkiye'den kaçtığı zaman siz alır bağrınıza basarsanız ve bunu çeşitli devlete ait toplantılarda konuşturmak suretiyle ödüllendirirseniz, Cumhurbaşkanlığı makamında bunları ağırlarsanız, kusura bakmayın bizim sizlere bakışımız o kadar rahat olmaz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan Türkiye'nin iade talebiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti:

"Bunların isimleri verildi. Bütün bunlara yönelik aramızda suçluların iadesi anlaşması olmasına rağmen bunlar bize iade edilmeyecek, siz sürekli olarak iki tane burada, bir tanesi tutuklu olmak kaydıyla, bir diğeri de şu anda gözaltı süresi henüz dolmadı bildiğim kadarıyla böyle bir süreçte olmasına rağmen, kalkıp bunlarla Türkiye'yi sıkıştıracaksınız, yok böyle bir şey. Türkiye burada yargının gereği neyse bu yargı sürecini işletmektedir ama Almanya'da şu anda siyasetin içerisinde olanlar kalkıp da ekimde yapılacak seçimler için böyle bir, adeta pazar oluşturmaya çalışıyorlarsa o bizi pek de ilgilendirmiyor. O başka bir şey, bu başka bir şey."

Türkiye Almanya’nın terörle mücadelede Türkiye’yle işbirliği yapmaktan kaçındığı ve Alman hükümetinin PKK'lıları ve Gülen yapılanması mensuplarını himaye ettiğini savunuyor. Alman tarafıysa bu bağlamda Türkiye’den defalarca somut kanıtlar içeren bilgi talebinde bulunduklarını, ancak bu bilgiler geldiği taktirde iade taleplerinin değerlendirilebileceğinin altını çiziyor.

Son kriz

Aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin Türkiye'de tutuklanmasının ardından Almanya ve Türkiye ilişkileri tekrar krize girdi. 

Bunun üzerine geçen hafta Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Alman şirketlerinin Türkiye'ye yaptıkları ihracata ve yatırımlarına uygulanan Hermes kredi garantisinin gözden geçirilmesi ve Alman vatandaşlarına seyahat uyarısı da dahil bir dizi önlem açıklamıştı. Gabriel, AB'nin Türkiye'ye sağladığı mali yardımların ödenmesi konusunda da Avrupalı ortakları ile görüşeceğini kaydetmişti.(DW)