Erdoğan, "Biz dün akşama kadar sabrettik. Ben de bugün arkadaşlarıma talimatı yolluyorum. Amerika'nın Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye'deki mal varlıklarını donduracağız, varsa" diye konuştu.

Washington, Türkiye'de ev hapsinde bulunan ABD vatandaşı Pastör Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması gerekçesiyle iki bakana yaptırım kararı almıştı.

Ankara'da AKP Kadın Kolları Olağan Kongresi'nde konuşan Erdoğan, yaptırımları "saygısızlık" olarak nitelerken, "ABD'nin kararı stratejik ortaklığa yakışmıyor" dedi.

BrunsonTelif hakkıREUTERS

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"6 kez Amerika'ya girip çıkan Halk Bankamızın Genel Müdür Muavinini tutuklamak suretiyle kalkıp da bizimle bir takasa girme. Benim kalkıp İçişleri Bakanımı, Adalet Bakanımı, Brunson ile ilgili olarak, 'onu yakından takip etti, ona şöyle yaptılar, böyle yaptılar' demek suretiyle Amerika'daki mal varlıklarına el koyuyoruz mantığı, mantık değildir.

"Tehdit diliyle ve saçma sapan yaptırım kararlarıyla Türkiye'ye geri adım attıracaklarını sananlar bu ülkeyi de bu milleti de hiç tanımamış."

"Kaybet-kaybet oyunlarına taraf olmak istemiyoruz"

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Öte yandan Erdoğan, ABD ile diplomasi kanallarının ise çok yoğun bir şekilde çalıştığını vurguladı.

ABD'ye "Biz kaybet-kaybet oyunlarına taraf olmak istemiyoruz" mesajın veren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakında aklın yolundan giderek aramızdaki ihtilaf konularının önemli bir bölümünü geride bırakacağımızı düşünüyorum. Siyasi ve adli ihtilafların ekonomik boyuta taşınması iki tarafa da zarar verir."

Erdoğan söz konusu bakanların ismini vermezken, yaptırımların görevdeki ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile İçişleri Bakanı Ryan Zinke ya da İç Güvenlik Bakanı Kirstjen'ı hedef alabileceği belirtiliyor.

Kriz nasıl tırmandı?

ABD ile Türkiye arasındaki kriz, Pastör Brunson'ın serbest bırakılmamasına karşılık, Washington'ın haftaiçi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım uygulama kararıyla tırmandı.

Yaptırım kararı sonrası, Soylu ve Gül'ün ABD'deki malvarlıkları donduruldu.

Karar Ankara'nın sert tepkisini çekti, diğer yandan iki ülke arasında diplomatik temaslar sürdürüldü.

çavuşoğlu ve pompeo

Son olarak Cuma günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Singapur'da ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü.

Taraflar görüşmenin "yapıcı" geçtiğini söylerken, Pompeo, "Yaptırımlar ne kadar ciddi olduğumuzun göstergesi" dedi.

Pompeo: Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Brunson'ı bırakacağını umuyorum

İkili görüşmenin ardından Cumartesi günü Pompeo yeni bir açıklama yaparak, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Pastör Brunson'ı bırakacağını umdukları mesajını verdi.

Singapur'da gazetecilere konuşan Pompeo, "Dün mevkidaşımla çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede Pastör Brunson'ın serbest bırakılarak ABD'ye geri dönmesi için geç bile kalındığını, Türkiye'de tutulan diğerlerinin de aynı şekilde özgür bırakılması gerektiğini söyledim" dedi.

Pompeo "Önümüzdeki günlerde bunun gerçekleşeceğinden umutluyum" diye konuştu.

Çavuşoğlu da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ülkeler arasında görüş ayrılığı olabilir. Biz Türkiye olarak sorunları diplomasi, mütabakatla çözmeyi arzu ettik. Tehditlerle yaptırımlarla hiçbir çözüme varılamayacağını da söyledik. Sorunların çözülmesi için yakın işbirliği içinde kalmaya mutabık kaldık. Birlikte adım atmaya, çalışmaya devam edeceğiz." (BBC)