İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı, İngiltere Başbakanı David Cameron'un 'Türkiye 3000 yılına kadar AB üyesi olamaz' sözlerini eleştirerek "Bir araya geldiğimiz zaman sen böyle konuşmuyordun Cameron... Öyle demiyordun bize. Hep bize söylediği şuydu, 'Her zaman yanınızdayız, bir an önce Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz'. Ne oldu şimdi?" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin ilk adımının 1963'te atıldığını hatırlatan Erdoğan, ""53 yıl geçti hala oyalıyorsunuz. Niye oyalıyorsunuz? Söyleyeyim bugüne kadar bunu pek telaffuz etmiyordum sadece özel görüşmeler, oralarda konuşuyordum. Ey Avrupa Birliği, siz bizi halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman olduğu için kabul etmiyorsunuz... Bunun aksini ispat edemezsiniz" dedi.

'Samimiyet testi'

Erdoğan Fransa'nın eski bir Dışişleri Bakanı'nın bu konuyu kendisine açık biçimde söylediğini de ifade etti:

"'Sizi almazlar' dedi Avrupa Birliğine, boşuna uğraşıyorsunuz'. 'Niye?' dedim, 'Müslümansınız' dedi. Biz de bunu biliyoruz aslında dedim ama biz yine de bakalım bir samimiyet testidir diye bu yola girdik."

Erdoğan görüştüğü eski Fransız Dışişleri Bakanının kim olduğunu ise söylemedi.

AB'nin Türkiye konusunda bir karar vermesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin de İngiltere'de olduğu gibi bir referanduma gidebileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı sözlerine "Avrupa Birliği ile müzakerelere devam mı tamam mı' diye sorarız. Milletim 'devam' derse biz de devam ederiz" diyerek devam etti.(BBC)