ABD'NİN İRAN'A YAPTIRIM KARARLARI


Bakan Yıldız, ABD'nin İran'a bazı yaptırımlar getireceği konusunda sorulan soruya yanıt verdi. Bakan Yıldız, "Bazı devletler, adı ne olursa olsun, ismi ne kadar değişirse değişsin kurumsal hafızalarını muhafaza ederler gerek kendi ülkelerinde gerekse kendi bölgelerinde. Coğrafya olarak çok uzak olmasına rağmen, ABD'nin İran ile ilgili aldığı yaptırım kararlarının bölgede ve bölge ülkelerinden nasıl bir etki yaptığına sonuçlarıyla birlikte bakmak lazım. İran'dan pek bahsetmiyoruz. Hazar'a komşu ve Hazar'a kıyısı olan bir ülke. Orada doğalgaz kaynakları olmadığ için mi, petrol olmadığı için mi? Yok. Şu anda siyasi konjonktür enerji yapılanmasından çok ayrı bir şekilde örtüştü bölgede. Her işlemin her yaptırımın bölgede, bir kısım fırsatları ve tehditleri var. Bu Türkiye için de geçerli başka ülkeler için de geçerli. Bundan kastım şu. İran'dan alınmayan her petrol ve doğalgazın yerinin Rusya Federasyonu ve bölgedeki diğer ülkeler tarafından ikame edildiğini bilmemiz gerekiyor. Bu ABD ve Rusya'nın beraber geliştirdiği projelere örnek olması açısından takdire şayan bir durum. Burada Türkiye ekonomisi gereği, son 10 yılda aldığı mesafe gereği, gayri safi hasılasını 3 katına çıkartan, enerji yapılanmasını 2 katına çıkartan ve her ülkeyle proje geliştirme kapasitesine ulaşan bir ülke haline gelmiştir. Bir ülkeyi veya bir projeyi tercih etmenin diğerinden vazgeçmek olmadığını çok iyi ortaya koymuştur" dedi.


"SÖZÜ OLANIN ÇÖZÜMÜYLE BERABER GELMESİ GEREKİYOR"


Türkiye'nin doğalgaz tedarikinde İran'ın Rusya Federasyonu'ndan sonra en büyük ikinci ülke olduğunu söyleyen Taner Yıldız, "Biz yetkililerle konuşmamızda kontratların devam edeceğini belirttik. Bize hiçkimsenin bir problemi yalnızca problem olarak kucağımıza bırakmaması lazım. Sözü olanın çözümüyle beraber gelmesi gerekiyor. Alternatif bir çözüm var mı? O alternatif çözüm yok. Bu ülke gaz tedarikine devam edecek mi? Etmeli. Bunun altını çizdiğinizde bir tane sonuç çıkıyor. Gerel altın ya da başka kalemlerle yapılan ayni ödemeler için, eğer bir yaptırım oluşuyorsa - ki gelişmeleri hep beraber izliyoruz - bunun anlamı şudur. Mevcut kontratlarımızda doğalgazda ithalat yapabileceğimiz ama nakit olarak ödeme yapamayacağımız, bunun ayni olarak da altın olarak da yapılamaması halinde, bütün bunları alt alta toplayıp altına çizgi çektiğinizde bunun ancak hibe yollu verilmesi gerçeği ortaya çıkar. Böyle bir sonucun pratiği budur. O ülke buraya bağış mı yapsın? Parasını alamıyor ayni olarak da ödenemiyor o zaman hibe yollu vermesi gerekiyor. Her zaman söylediklerimizin mantıklı ve filmin sonuna kadar izlenebilir olması lazım. O yüzden Türkiye son 62 yılın en soğuk kışını yaşadığı bu bölgede vatandaşlarının ihtiyacını karşılayacaktır" dedi.


ABD'de üretilen bir gazın ihracının yasak olduğunu anlatan Yıldız, "Ben arkadaşlarıma şunu söyledim. Sizin bize bu gazla ilgili bir teklifiniz mi var? Şu anda böyle bir teklifimiz olamıyor dendi. Olamıyorsa, mevcut sistem korunmak durumunda. AB üyesi ülkeler ve Avrasya coğrafyası geçtiğimiz yıl içinde yüzde yarım küçüldü enerjide. Türkiye yüzde 7.8'ler civarında büyüdü. Doğalgazda yüzde 25'ler civarında büyüdü. Ben böyle bir gerçeği gözardı ederek hareketlerimizi ona göre ayarlayamam. Vatandaşımızın isteği birinci plandadır ve önceliklidir. Ülkemizin gerçekleri birinci planda ve önceliklidir. O yüzden bize problem veya soru soranların problemi çözümüyle beraber sunmalarında yarar var" diye konuştu.